Zupy

Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
jawa 53
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 4983
Na forum od: 24 gru 2013 07:17
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 8

Zupy

Post autor: jawa 53 »

Właśnie gotuję zupę z zielonek,sezon jeszcze trwa. U nas ma nazwę:
" Wodzionka "
Na jedną osobę garść zielonek i pół litra wody.
Grzyby dokładnie myjemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 45 min.
Przyprawy identyczne jak do rosołu : marchew, pietruszka, przypalana cebula, sól, pieprz.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Jeżeli ktoś lubi oka na rosole: niewielką ilość słoniny podsmażamy na patelni i razem ze skwarkami wlewamy do zupy.
Smacznego. :)
forumowicz

Re: Zupy

Post autor: forumowicz »

:) Fajny temacik kobietki na to nie wpadły :roll: aha :o
Brawo dla autora. :)

Zupa imbirowo-marchwiowa.
Składniki:
500 g marchewki
cebula średnia posiekana drobniutko
Lyżka stołowa startego imbiru
4 szklanki wywaru(dobrego )
łyżka dobrego masła
sok z pomarańczy szklanka mała
pół szklanki śmietanki 30 do zup
sól ,pieprz

Wykonanie:
Rozgrzać masło dodac posiekaną cebulę i imbir podsmazyć ,przełożyć do wywaru,dodac pokrojona marchew np w plastry gotować do miękkości marchewki.
Następnie wszystko miksujemy dodajemy sok z pomarańczy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Nalewamy do salatereczek na wierzch ozdabiając śmietaną. :kwiat:
Smacznego :kwiat:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 24964
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Zupy

Post autor: Sloneczko »

Przenoszę mój kapuśniak do tego temaciku ;) :D
Do gotującego się wywaru( gotuje zazwyczaj na kiełbasie, która kroję w talarki ) dodaję liście laurowe, kminek, majeranek, ziele angielskie.
Kroję warzywa w talarki ( 2 marchewki,1 duża pietruszka,pół małego selera) i dodaję do zupy.
Kiedy warzywa będą miękkie dodaję do nich pokrojoną kapustę.
Jeżeli ziemniaki maja być w zupie gotuję je zawsze oddzielnie w innym garnku aby nie były "głąbiaste" ;)
Ale bardzo często ziemniaki gotuję na "sypko" , okraszam pozostałym tłuszczykiem z boczku i zalewam kapuśniakiem :D Pycha
Kroję na drobną kostkę boczek wędzony oraz cebulkę,podsmażam i kiedy powstaną skwarki wkładam je do zupy .
Dodaję do zupy tylko dla koloru przecier pomidorowy.
Kiedy zupa będzie już gotowa doprawiam pieprzem i solą.
forumowicz

Re: Zupy

Post autor: forumowicz »

Moja kwaśnica dzisiaj ;)

Składniki:

Wywar z kaczusi.
Podsmażone na maśle :marchew cebulka ,seler .
Podsmażone w kostkę drobno pokrojone ziemniaczki(ale nie do miękkości)
Sól pieprz ,chili .
Kwas z kapustki ,parę łyżek .

Liść laurowy mały ;)
Ziarenka pieprzu czarnego.

Przekładam do wywaru ,gotuję ok 15 min.
Następnie dodaję lekko przesiekaną kapustkę i gotuje ok 10 min.
Do tak ugotowanej kwaśnicy wlewam trochę kwasu z kapustki dodaję odrobinę chili :o ;)

Podaję z koperkiem :o
Smacznego :kwiat:
Awatar użytkownika
Adela
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 8986
Na forum od: 12 lip 2014 15:10
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9

Re: Zupy

Post autor: Adela »

Fajny temat ;) wielokrotnie słyszałam od cudzoziemców /w tym kucharzy/ze Polacy mają najlepsze i największy wybór zup na świecie,i ja się z tym zgadzam :lol: :lol: :lol: nasze zupy są różnorodne,lekkie warzywne i owocowe i cięższe na chłody,ale zawsze pyszne :)
forumowicz

Re: Zupy

Post autor: forumowicz »

kruszynka pisze:Moja kwaśnica dzisiaj ;)

Składniki:

Wywar z kaczusi.
Podsmażone na maśle :marchew cebulka ,seler .
Podsmażone w kostkę drobno pokrojone ziemniaczki(ale nie do miękkości)
Sól pieprz ,chili .
Kwas z kapustki ,parę łyżek .

Liść laurowy mały ;)
Ziarenka pieprzu czarnego.

Przekładam do wywaru ,gotuję ok 15 min.
Następnie dodaję lekko przesiekaną kapustkę i gotuje ok 10 min.
Do tak ugotowanej kwaśnicy wlewam trochę kwasu z kapustki dodaję odrobinę chili :o ;)

Podaję z koperkiem :o
Smacznego :kwiat:
[ obrazek zewnętrzny ]

;) :o :kwiat:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 24964
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Zupy

Post autor: Sloneczko »

U mnie dzisiaj drugi dzień kapuśniaczku :D
Jest super :o
forumowicz

Re: Zupy

Post autor: forumowicz »

Plaga kapuściana ;) :lol: KONIEC kwaśnic :!: :lol:
forumowicz

Re: Zupy

Post autor: forumowicz »

Kruszynko, a co robi moja tapeta u Ciebie :?: :lol: :lol:
forumowicz

Re: Zupy

Post autor: forumowicz »

:o :o :roll: to teraz już wiem gdzie te 2 rolki mi się podziały :o ;) :lol: :lol: :roll:
ODPOWIEDZ