Zupy
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
-
- Przyjaciel forum
- Posty: 4983
- Na forum od: 24 gru 2013 07:17
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 8
Zupy
" Wodzionka "
Na jedną osobę garść zielonek i pół litra wody.
Grzyby dokładnie myjemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 45 min.
Przyprawy identyczne jak do rosołu : marchew, pietruszka, przypalana cebula, sól, pieprz.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Jeżeli ktoś lubi oka na rosole: niewielką ilość słoniny podsmażamy na patelni i razem ze skwarkami wlewamy do zupy.
Smacznego.
Re: Zupy
Brawo dla autora.
Zupa imbirowo-marchwiowa.
Składniki:
500 g marchewki
cebula średnia posiekana drobniutko
Lyżka stołowa startego imbiru
4 szklanki wywaru(dobrego )
łyżka dobrego masła
sok z pomarańczy szklanka mała
pół szklanki śmietanki 30 do zup
sól ,pieprz
Wykonanie:
Rozgrzać masło dodac posiekaną cebulę i imbir podsmazyć ,przełożyć do wywaru,dodac pokrojona marchew np w plastry gotować do miękkości marchewki.
Następnie wszystko miksujemy dodajemy sok z pomarańczy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Nalewamy do salatereczek na wierzch ozdabiając śmietaną.
Smacznego
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24964
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Zupy
Do gotującego się wywaru( gotuje zazwyczaj na kiełbasie, która kroję w talarki ) dodaję liście laurowe, kminek, majeranek, ziele angielskie.
Kroję warzywa w talarki ( 2 marchewki,1 duża pietruszka,pół małego selera) i dodaję do zupy.
Kiedy warzywa będą miękkie dodaję do nich pokrojoną kapustę.
Jeżeli ziemniaki maja być w zupie gotuję je zawsze oddzielnie w innym garnku aby nie były "głąbiaste"
Ale bardzo często ziemniaki gotuję na "sypko" , okraszam pozostałym tłuszczykiem z boczku i zalewam kapuśniakiem Pycha
Kroję na drobną kostkę boczek wędzony oraz cebulkę,podsmażam i kiedy powstaną skwarki wkładam je do zupy .
Dodaję do zupy tylko dla koloru przecier pomidorowy.
Kiedy zupa będzie już gotowa doprawiam pieprzem i solą.
Re: Zupy
Składniki:
Wywar z kaczusi.
Podsmażone na maśle :marchew cebulka ,seler .
Podsmażone w kostkę drobno pokrojone ziemniaczki(ale nie do miękkości)
Sól pieprz ,chili .
Kwas z kapustki ,parę łyżek .
Liść laurowy mały
Ziarenka pieprzu czarnego.
Przekładam do wywaru ,gotuję ok 15 min.
Następnie dodaję lekko przesiekaną kapustkę i gotuje ok 10 min.
Do tak ugotowanej kwaśnicy wlewam trochę kwasu z kapustki dodaję odrobinę chili
Podaję z koperkiem
Smacznego
- Adela
- Przyjaciel forum
- Posty: 8986
- Na forum od: 12 lip 2014 15:10
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 9
Re: Zupy
Re: Zupy
[ obrazek zewnętrzny ]kruszynka pisze:Moja kwaśnica dzisiaj
Składniki:
Wywar z kaczusi.
Podsmażone na maśle :marchew cebulka ,seler .
Podsmażone w kostkę drobno pokrojone ziemniaczki(ale nie do miękkości)
Sól pieprz ,chili .
Kwas z kapustki ,parę łyżek .
Liść laurowy mały
Ziarenka pieprzu czarnego.
Przekładam do wywaru ,gotuję ok 15 min.
Następnie dodaję lekko przesiekaną kapustkę i gotuje ok 10 min.
Do tak ugotowanej kwaśnicy wlewam trochę kwasu z kapustki dodaję odrobinę chili
Podaję z koperkiem
Smacznego