Spożywanie określonych produktów

Tu można porozmawiać o swoich schorzeniach i być może uzyskać porady innych użytkowników forum nasze sanatorium.
forumowicz

Spożywanie określonych produktów

Post autor: forumowicz »

a związek z zachorowalnością na nowotwory ,lub zapobieganie tej chorobie.
Może inni też coś znajda fajnego i wkleją?
Wszak nie od dziś wiadomo,że to co spożywamy może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie ,lub nie.
Zapraszam więc do podzielenia się swoją wiedzą na ten temat oraz opracowaniami autorytetów. :kwiat:


Wpływ spożycia ryb na umieralność

Pomimo protekcyjnego wpływu spożycia ryb obniżającego ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, wyniki epidemiologicznych badań nad wpływem konsumpcji ryb na ryzyko zgonu są niejednoznaczne. Autorzy artykułu dokonali analizy 2 badań kohortowych zrealizowanych w populacji chińskiej, w których udział wzięło 134 296 kobiet i mężczyzn. W badaniach przeprowadzonych w latach 1997-2009 zarejestrowano 3 666 zgonów u kobiet oraz 2 170 u mężczyzn.

Spożycie ryb wiąże się z redukcją ogólnego ryzyka zgonu, a także ryzyka zgonu z powodu zawału mięśnia sercowego i cukrzycy. Przy porównaniu grupy osób spożywającej największe ilości ryb z częścią populacji o najniższej konsumpcji, obniżenie ryzyka wynosiło: HR=0.84 (95%CI=0.76-0.92) dla całkowitej umieralności, HR=0.63 (95%CI=0.41-0.94) dla zawału mięśnia sercowego, HR=0.61 (95%CI=0.39-0.95) dla cukrzycy. Nie zaobserwowano związku pomiędzy spożyciem ryb a ryzykiem zgonu z powodu niedokrwiennej choroby serca lub ryzyka zgonu z powodu nowotworów złośliwych. Wyniki dalszej analizy sugerują, że ochronny wpływ konsumpcji ryb wiąże się przede wszystkim ze spożyciem ryb słonowodnych oraz podażą długołańcuchowych kwasów tłuszczowych OMEGA-3. Podsumowując, wyniki badania potwierdzają korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia ryb.
dodany: 2013-07-30
źródło: Y Takata, X Zhang, H LI et al.: Fish Intake and Risks of Total and Cause-specific Mortality in 2 Population-based Cohort Studies of 134,296 Men and Women. Am. J. Epidemiol. (2013) 178 (1): 46-57.
zdjęcie: avlxyz
forumowicz

Re: Spożywanie określonych produktów

Post autor: forumowicz »

Bardzo proszę o to co pijemy i co dajemy już małym dzieciom :twisted:

Coca-Cola - zapomniane fakty.
Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://www.ciekawostki.org/historyczne/c(...)-fakty/
122
głosuj
Bardzo ciekawe fakty o Coca Coli. Firma zapewne chciała by część z nich utrzymać w tajemnicy, Ty jednak możesz przeczytać je tutaj!
Wyświetlenia: 85.667 Zamieszczono 03/12/2007
Wyślij Rekomenduj Grupy Wklejka Zapamietaj Drukuj
Odrzuć
(0)
Coca-cola została wynaleziona przez J. S. Pembertona, aptekarza z Atlanty, w 1886 roku i docelowo miała służyć jako środek medyczny.
Był to jego drugi napój na bazie liści koki (wysoce rafinowany ekstrakt z liści koki to kokaina) i orzechów koli (pierwszy nosił nazwę Pemberton’s French Wine Coca).
W 1886r. sprzedawano jedynie 9 butelek dziennie a 26 lat później zyski ze sprzedaży sięgneły 50 milionów dolarów. W 2004r. - 4,85 miliarda dolarów.
29 maja 1886r. pojawiła się pierwsza reklama Coca-Coli w gazecie “The Atlanta Journal”. Dziś około 94% całej populacji zna tą markę.
W puszkach pojawiła się dopiero w 1955r.
Gdyby nie barwniki - cola miałaby kolor zielony.
Kiedy w Chinach zaczęto sprzedawać coca-colę, jej nazwę zapisano znakami, które w wymowie brzmiały jak “coca-cola”. Niestety okazało się, że ich znaczenie to “ugryź woskową ropuchę”. Sprzedaż nie szła zbyt dobrze.
W 1985 roku firma próbowała zmienić formułę napoju. Po wielu przygotowaniach wprowadzono ją na rynek, jednak na skutek protestów przywrócono poprzednią recepturę coca-coli i sprzedawano równocześnie z nową pod nazwą „Coca-Cola Classic”.
Tylko kilku ludzi na Świecie zna wszystkie składniki Coca-Coli. Koncentrat produkowany jest w siedzibie głównej firmy, nastomiast później rozsyłany dalej do innych oddziałów.
Kopia oryginalnej receptury przechowywana jest w skrytce SunTrust’s Bank w Atlancie.
W kilku stanach USA oddziały drogówki posiadają po 2 galony Coca-Coli. Po wypadkach, szybko zmywa krew z jezdni.
Coca-cola zabija robaki.
Służy też jako odrdzewiacz. Świetnie czyści srebro. (Ciekawe co na to Twój żołądek?)
Polski poeta, Adam Ważyk, w socrealistycznym okresie swojej twórczości poświęcił Coca-Coli wiersz
Dzięki połączeniu Coli, pensów, papieru, folii aluminiowej i soli można zbudować baterie
http://www.metacafe.com/watch/727730/cola_battery/
Firma oskarżana jest o działania sprzeczne z prawami człowieka: w Kolumbii, Indiach, Turcji.
Obecnie na całym Świecie prowadzone są kampanie przeciw praktykom firmy. Również w Polsce:


Wiecej: http://www.eioba.pl/a/1nh0/coca-cola-za ... z2cVRTssb5
Z netu :( :(
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 8463
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Re: Spożywanie określonych produktów

Post autor: medi »

Jeżeli chodzi o coca-colę to jestem żywym przykładem na to że ...NIE SZKODZI ....piłam colę dzień w dzień przez 20 lat i nic ani kłopotów z żołądkiem ani nie mam osteoporozy ...z Colą jest tak jak z papierosami jeden będzie palił 80 lat i umrze po prostu ze starości dożywszy 100-tki ,a drugi palą jako tzw. bierny palacz po 5 latach zejdzie na raka :o
forumowicz

Re: Spożywanie określonych produktów

Post autor: forumowicz »

Meduzka nie chodzi o to na co kto umrze ,bo to jasne ale ,nie da sie ukryć że to jest g...no w najlepszym wydaniu .Posłuchaj elergologów ,a najlepiej zajrzeć do poczekalni .
Same dzieci i młodzież .
Każdy alergolog madry ,powie że takiego napoju i im podobnych nie pije się codziennie ,tylko raz w roku na imprezce.
Woda i tylko woda ,a dla dzieci .no cóż świat produkuje rodzice kupują ,ale to wybór każdego osobisty ,tak jak palenie papierosów etc.
:kwiat:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 8463
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Re: Spożywanie określonych produktów

Post autor: medi »

Aaaa dzieci to insza inszość ,swoje chowałam do 4 roku życia bez odrobiny cukru ,bez paskudztwa w słoiczkach i na tetrowych pieluchach ....Smak hamburgerów z wiadomej sieci poznały dopiero na wycieczkach szkolnych .Do tej pory nie lubią coca-coli i innych napojów gazowanych i wolą domowe jedzonko od pizzy ,tylko że z takim wychowywaniem to ...mnóstwo roboty jest :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 8463
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Re: Spożywanie określonych produktów

Post autor: medi »

Tu tetrowe pieluchy to oczywiście nie do 4 roku życia :lol: :lol: :lol: :lol: problemy z pieluchami kończyły się jak dzieci miały ok roku i siedmiu miesięcy :D
forumowicz

Re: Spożywanie określonych produktów

Post autor: forumowicz »

SZOK PO PROSTU ! Czyli łukiem mijać markety i nie tylko .Szukać żywnosci trzeba na wsi u biednego rolnika,co ma parę kur itd .
Po prostu załamka :( :(

drukuj 10 września 2013, 8:27
Karmią zwierzęta niebezpieczną mączką mięsno-kostną

Foto: TVN | Video: Uwaga TVN
Wyniki dziennikarskiego śledztwa "Uwagi!" TVN
Zwierzęta hodowlane w Polsce są masowo karmione mączka mięsno-kostną, czyli spalonymi szczątkami zwierząt - wynika z dziennikarskiego śledztwa "Uwagi!" TVN. Mączka uważana jest jako główny powód rozprzestrzeniania się choroby BSE, popularnie zwanej chorobą szalonych krów. U ludzi może wywołać chorobę Creutzfeldta-Jakoba, która wpływając na układ nerwowy zawsze prowadzi do śmierci.


"Króliki w ścisku i brudzie". Obrońcy praw zwierząt alarmują
Grzyby, larwy w... czytaj dalej »
Dziennikarze "Uwagi!" TVN ustalili, że pracownicy firmy Hetman, jednego z największych w kraju zakładów zajmujących się m.in. utylizacją padliny, przez wiele miesięcy produkowali i sprzedawali niebezpieczną dla zdrowia ludzi i zwierząt mączkę mięsno-kostną.

Reporter podający się za hodowcę trzody chlewnej kupił tonę mączki od pracownika spalarni powołującego się na kontakty z szefostwem. Mączkę dostarczono firmowym samochodem firmy Hetman.

- Olszówka jako zakład kategorii I-szej i II-giej, czyli spalarnia i elektrownia, a także kompostownia, funkcjonował tak, jak funkcjonował zawsze. My żadnej mączki nie produkujemy, nie mamy takich możliwości technicznych – broni się Jacek Luciński, właściciel firmy Hetman.

Informacje dostarczone przez dziennikarzy "Uwagi!" TVN doprowadziły do wykrycia nielegalnej linii produkcyjnej, której przez wiele miesięcy nie dostrzegali inspektorzy Powiatowego Inspektoratu Weterynarii. Działalność spalarni została zawieszona, a sprawę bada prokuratura.
Wszystkie sprawy umorzone
Jak wynika ustaleń reporterów, w ostatnich latach na terenie Polski toczyło się co najmniej kilkadziesiąt śledztw dotyczących produkcji i karmienia zwierząt mączką mięsno-kostną. Wszystkie sprawy zostały umorzone. Prokuratorzy uzasadniali umorzenia brakiem dostatecznych informacji o przestępstwie lub niską szkodliwością społeczną.

Tak zwana mączka mięsno-kostna to dodatek do pasz, stosowany przez hodowców w celu zmniejszenia kosztów produkcji żywca. Choć niebezpieczny dla zdrowia ludzi i zwierząt, jest ponad dwukrotnie tańszy niż soja. Mączkę można legalnie stosować – pod ścisłymi warunkami – jako nawóz na pola i jako półprodukt do produkcji karmy dla psów i kotów.

Zakazana po epidemii wściekłych krów

"Była makabra, ale szło w dobrym kierunku". Weterynarz odpiera zarzuty ws. stajni w Posadowie
Ponad 60... czytaj dalej »
W Polsce od 2003 roku obowiązuje całkowity zakaz karmienia mączką mięsno-kostną zwierząt przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Zakaz ma związek z epidemią szalonych krów, która wybuchła w 1985 roku w Wielkiej Brytanii. W jej wyniku zmarło już co najmniej 227 osób a według specjalistów liczba ta znacznie się zwiększy w związku z bardzo długim okresem inkubacji choroby. Za główną przyczynę rozprzestrzenienia się epidemii uznano karmienie krów mączkami mięsno-kostnymi.

To już kolejna afera w przemyśle mięsnym ujawniona przez „Uwagę!” TVN. W czerwcu dziennikarze ujawnili, że w Polsce zwierzętom hodowlanym masowo podaje się antybiotyki, w celu szybszego przyrostu masy. Może to jednak być szkodliwe dla zdrowia ludzi i zwierząt.
Druga część reportażu we wtorek w "Uwadze!" TVN o godzinie 19.50
Awatar użytkownika
niezapominajka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Posty: 295
Na forum od: 10 paź 2013 14:29

Re: Spożywanie określonych produktów

Post autor: niezapominajka »

Czy jest coś , co możemy bezpiecznie spożywać ............
Awatar użytkownika
niezapominajka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Posty: 295
Na forum od: 10 paź 2013 14:29

Re: Spożywanie określonych produktów

Post autor: niezapominajka »

Kruszynko może jednak coś się znajdzie?
forumowicz

Re: Spożywanie określonych produktów

Post autor: forumowicz »

niezapominajka pisze:Kruszynko może jednak coś się znajdzie?
Witaj :) logicznym ,jest ,że juz nie jesteśmy w stanie uniknąć zafundowania sobie chemii w jedzeniu ,ale dobra selekcja produktów ,zminimalizuje chociaż trochę następstwa w postaci chorób .
Można jeszcze znależć prawie perełki ,na wsi od przyjaciół z ich ogródków ,warto poszukać . :) :kwiat:
Ja szukam i często z powodzeniem. :lol:
ODPOWIEDZ