Ciasta-sprawdzone przepisy

Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
Cypis
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Posty: 285
Na forum od: 18 lis 2015 23:38
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 6

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: Cypis »

Felice pisze:Dobrze,że mi przypomniałaś....pora już pili by zrobić piernik dojrzewający.
Przepis, który podałam,jest właśnie dla osób, które zapomną przed Świętami je zrobić. Pierniczki można od razu jeść, są mięciutkie :)
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 2303
Na forum od: 10 mar 2012 13:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: danusia57 »

Pierniki,pieczemy już teraz :?: a pudełko z nimi zamykamy na kłódkę :lol: :lol: żeby ,,myszy'' nie wyjadły :D :D
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 20132
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: Felice »

Ja robię piernik długo dojrzewający zwany też staropolskim..Przepis podawałam w ubiegłym roku.Teraz robię ciasto,odkładam na 3 tygodnie w kamiennym garnku,piekę tydzień przed wigilią,przekładam kremem orzechowym i powidłami śliwkowymi gęstymi.
Na ciasto 1 kg mąki
25 dag masła-margaryny nie uznaję
3 jajka
1/2 kg miodu
1/2 szklanki mleka
1,5 szklanki cukru
3 łyżeczki sody
150 g orzechów rozdrobnionych
skórka pomarańczowa
2 przyprawy korzenne
Masło rozpuszczam z cukrem,dodaję miód i studzę.Sodę rozpuszczam w mleku,dodaję,potem wbijam jajka i mąkę z przyprawą korzenną.Kamienny garnek przykryty ściereczką w chłodne ciemne miejsce na 3 tygodnie.
Piekę z tego 3 duże placki i przekładam.Zapewniam pychota.
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 31259
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: Nutka »

Tak...tak Danusiu :kwiat:Felis ma rację :D dobry świąteczny piernik musi dojrzewać w lodówce około 3 tygodni ;)
Przepraszam ...ciasto na piernik musi dojrzewać :D
I wtedy jak z takiego ciasta upieczony piernik smakuje piernikiem, a nie podróbką ;) :D
Ostatnio zmieniony 25 lis 2015 20:20 przez Nutka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 31259
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: Nutka »

No i już masz przepis :D
:lol: :lol: :lol:
Porę piernikową najwyższy czas zacząć


Tak na marginesie ...prawie taki sam robię jak Alicja :D
Cypis
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Posty: 285
Na forum od: 18 lis 2015 23:38
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 6

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: Cypis »

Cypis pisze:Witam :)
Dzisiaj, tzn. wczoraj upiekłam pierniczki...jeżeli moje łasuchy nie zjedzą ich, to może wytrzymają do Świąt.
Podaję przepis:
3 kostki margaryny
1 litr mleka
1,5 kg cukru
1,5 łyżki amoniaku
1,5 łyżeczki sody
6 jaj
10 dkg kakao
6 paczek przyprawy do pierników (ja daję 3 szt.)
Mleko zagotować, 1 kg cukru upalić, resztę dodać do mleka. Upalony cukier (w wysokim garnku) zalać stopniowo wrzącym mlekiem, zagotować i odstawić do wystygnięcia. Dodać kakao, przyprawę do piernika, amoniak i sodę zmieszać z odrobiną mleka, dodać do ciasta. Na koniec dodawać stopniowo mąkę i jajka. Ja mieszam z początku dużą drewnianą łyżką, a potem wyrabiam ręką.
Piec następnego dnia w temp.170 stopni ok.10 minut. Pierniczki wycinam na stolnicy, uprzednio podsypując mąką, rozwałkowuję ciasto.
Smacznego :)
Bardzo przepraszam, gapa ze mnie :oops:
Nie napisałam ile mąki...więc 2,5 kg
Jasmina55, dziękuję :serce: :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 20132
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: Felice »

Uff,moje ciasto piernikowe już dojrzewać zaczęło....
forumowicz

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: forumowicz »

Strasznie skomplikowane to Wasze pieczenie ;) , ale może ja też się skuszę :?:
czy z wnuczką mogę ugnieść tego piernika ?
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 20132
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: Felice »

Basiu,zdecydowanie tam,tym bardziej,ze wbrew pozorom to nie jest wcale skomplikowane.
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 2303
Na forum od: 10 mar 2012 13:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: danusia57 »

CIASTECZKA CYNAMONOWE
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka,2 łyżeczki cynamonu,1 łyżeczka(płaska) proszku do pieczenia(nie koniecznie),
3/4 kostki margaryny,
Z mąki,cukru,2jajek,cynamonu,margaryny,zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok 1,5 godziny.
Wyjąc z lodówki rozwałkować na cienki placek,wykrawać różne kształty(fajna zabawa dla dzieci)ciasteczek.
Piec na blasze od piekarnika(wyłożyć papierem do pieczenia)w 180 stopniach ok 15-20 minut.Smacznego :kwiat:
ODPOWIEDZ