Nalewki, wina,drinki własnej roboty
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24975
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty
- jan19557
- Przyjaciel forum
- Posty: 7753
- Na forum od: 15 sie 2012 13:01
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 22
Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty
Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty
- smuga
- Super Kuracjusz
- Posty: 991
- Na forum od: 25 sty 2017 21:57
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty
- darek
- Przyjaciel forum
- Posty: 7843
- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty
Obiecuję skontaktować się z wujkiem ,który w czasach jak i przed dewaluacją Robił Najlepsze wino ryżowe i nie miało nawet owych 30% jakie posiada sławne Japońskie Sake .
Wujek pamiętam dodawał cytrynę bo i ryż wtedy nie był super jak dziś jakości
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24975
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty
- ewasz
- Przyjaciel forum
- Posty: 24638
- Na forum od: 10 mar 2014 20:44
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 5
Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty
- Princi
- Przyjaciel forum
- Posty: 27715
- Na forum od: 17 cze 2014 16:28
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty
- ewasz
- Przyjaciel forum
- Posty: 24638
- Na forum od: 10 mar 2014 20:44
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 5
Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty
- Zbigniew- I
- Super Kuracjusz
- Posty: 1180
- Na forum od: 20 sie 2013 12:53
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 11
Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty
Likier pomarańczowy z mlekiem
4 ładne duże pomarańcze
duża cytryna
1l spirytusu i 1l naturalnego mleka
1 kg cukru
Owoce dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć i razem ze skórką pokroić w kostkę, usunąć pestki, wrzucić do gąsiorka. Wsypać cukier, wlać spirytus i mleko, starannie zamknąć i zostawić w chłodnym miejscu na miesiąc, codziennie mocno potrząsając gąsiorkiem lub mieszać drewnianą łyżką. Na koniec przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zakorkować i zostawić na co najmniej pół roku.
Najgorsze jest cedzenie. Najlepiej odcedzić owoce na durszlaku, następnie durszlak wyłożyć ręcznikami papierowymi nalać na to nalewki i iść spać. Rano będziecie mieli klarowny płyn o boskim smaku.