Strona 1 z 2

Probiotyki

: 20 paź 2014 20:15
autor: andrzej1955
Witam,jestem ciekaw czy ktoś stosował tego rodzaju środki farmakologiczne,bo o naturalnych mleko pochodnych już wiem i stosuję,sprawa dotyczy odbudowania flory bakteryjnej po długiej kuracji antybiotykami,z góry dziękuję za odpowiedzi,Pozdrawiam :)

Re: Probiotyki

: 28 kwie 2015 16:59
autor: forumowicz
Probiotyki nie muszą pochodzić z laktozy.
Większość z nich jest pozyskiwana z kwasu mlekowego.
Kwas mlekowy występuję w wielu produktach, w owocach również.

Z naturalnych sposobów polecam prawdziwe kiszonki (nie kwaszonki). Kiszoną kapustę, kiszone ogórki, kiszone inne warzywa (marchew, rzodkiewkę, buraki, itd.).

Także pomagają soki owocowe - świeżo wyciśnięte.

Re: Probiotyki

: 28 kwie 2015 20:38
autor: Felice
Także pomagają soki owocowe - świeżo wyciśnięte.
A niby skąd w świeżo wyciśniętym soku ma się wziąć probiotyk? Do tego potrzebna jest fermentacja.

Probiotyki...

: 28 kwie 2015 21:54
autor: jacky6
nas ( mnie i małż ) poratowały po powrocie z trochę dalszego wschodu i południa ...
cuś w nich jest...
oczywiście są preparatem wspomagającym ale nie wiodącym...
...
nie chcę czynić bezpłatnej reklamy bo nie wolno a Admin czuwa...
...
ale, jakby co to ...
wicie sami ...
jak trafić...

:mrgreen: :ugeek:

Re: Probiotyki

: 28 kwie 2015 22:20
autor: adamadi
Felice pisze:
Także pomagają soki owocowe - świeżo wyciśnięte.
A niby skąd w świeżo wyciśniętym soku ma się wziąć probiotyk? Do tego potrzebna jest fermentacja.

Prawdopodobnie chodzi o to że soki owocowe mogą być nośnikami dla probiotyków......co jest
dobrą wiadomością dla osób nietolerujących laktozę :idea:

Re: Probiotyki

: 28 kwie 2015 22:31
autor: forumowicz
Andrzeju odpowiadając na Twoje pytanie , które za chwile zaginie ;) ja stosowałam Lakcid jeszcze wieki temu jak dzieci były małe zawsze przy terapii antybiotykiem i powiem że był bardzo pomocny .Przy ostatniej infekcji zastosowałam reklamowany Colon C mieszając go z sokiem owocowym .....dało się przełknąć 8-) .Będąc byłym wrzodowcem nie za bardzo toleruję kiszonki ( a powinnam bo są pomocne )
, więc oprócz kefiru reszta odpada :roll:

Re: Probiotyki

: 29 kwie 2015 08:14
autor: forumowicz
Można spróbować grzybka tybetańskiego.

Oprócz probiotyków przydatne są prebiotyki (głównie kojarzone z błonnikiem pokarmowym).

Mnie jest wszystko jedno, byle było jak najmniej sztuczności, jak najmniej przetwarzania.

Re: Probiotyki

: 29 kwie 2015 10:11
autor: Felice
Prawdopodobnie chodzi o to że soki owocowe mogą być nośnikami dla probiotyków......co jest
dobrą wiadomością dla osób nietolerujących laktozę :idea:
Są,ale nie najlepszym i nie wszystkie.Nie zapominamy też,że owoce i warzywa można kisić....nie tylko ogórki i kapusta.Świetne są kiszone jabłka,buraki, marchew, biała rzodkiew, cebula i to są właśnie naturalne probiotyki.

Re: Probiotyki

: 29 kwie 2015 11:27
autor: forumowicz
Felice pisze: można kisić....nie tylko ogórki i kapusta.Świetne są kiszone jabłka,buraki, marchew, biała rzodkiew, cebula i to są właśnie naturalne probiotyki.
Tak właśnie jest :)

Re: Probiotyki

: 30 kwie 2015 14:46
autor: Tola1234
Z probiotyków największy sentyment mam do Lakcidu, podawała mi go mama, sama później brałam, a teraz daje go dzieciom.

Sprawdzony i skuteczny lek, można powiedzieć ze ponadczasowy :).