Strona 22 z 22

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

: 08 kwie 2023 10:47
autor: Atina
Felice...piękne wypieki ;)

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

: 09 kwie 2023 18:55
autor: anezobk
Pogratulować zdolności.

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

: 27 lip 2023 22:08
autor: Gabriela
Jest czas na jagodzianki.
Może ktoś podeśle sprawdzony przepis. :kwiat:

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

: 28 lip 2023 10:03
autor: Bibi2
W jagodziankach najlepsza jest Nutka , ale Ona chyba trochę zajęta ;)
pewnie jagodzianki wnukom piecze :)

Szarlotka Tatrzańska

: 31 paź 2023 06:38
autor: pawel03
SZARLOTKA TATRZAŃSKA.
Robiłem kilka podejść aby uzyskać taki efekt końcowy. Kluczową rolę odgrywa odmiana jabłek czyli szara reneta. Zastępowałem antonówką lecz to nie było to.
Ta szarlotka wychodzi przepyszna i cieszy oko🙂
Przepis na blachę 25x36 cm.
Kruche ciasto:
400 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
pół szklanki drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka jaj
łyżka kwaśnej śmietany np. 18%

Składniki na jabłkowe nadzienie
3 kg jabłek szara reneta
2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania/ opcjonalnie /
rumem.
Kruche ciasto:Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, zimne pokrojone na kawałeczki masło,śmietanę. Całość wyrobić na gładką masę, podzielić na pół. Uformować dwie kule, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 1 godzinę.
Zamrożoną połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na blachę wyłożoną papierem, lekko uklepać . Podpiec w piekarniku w temp.180 st.C przez 15 min.
Jabłka po obraniu kroimy na cienkie plastry. W misce mieszamy z cynamonem. Następnie wykładamy poziomo na podpieczone ciasto I na to ścieramy ciasto na kruszonkę. Szarlotkę pieczemy w 170 st.C przez ok.80 min. Po upieczeniu można posypać pudrem.

Szarlotka Tatrzańska foto

: 31 paź 2023 06:54
autor: pawel03
Dołączam kilka zdjęć szarlotki.