Przepisy na dania wigilijne
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
- Nutka
- Przyjaciel forum
- Posty: 31275
- Na forum od: 20 lut 2015 19:53
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 5
Re: Przepisy na dania wigilijne
Jak się kupuje duże karpie,to może i czuć ten muł,....ja zawsze kupuję tak do 1,20 kg
A ten myk Jettpa pewnie też wypróbuję....jednego karpia pomoczę w mleku,a drugiego potraktuję
wrzątkiem....tak dla porównania Próbowałam zakolegować go z cebulą,ale tracił smak karpia
Re: Przepisy na dania wigilijne
Oprócz karpia /ja nie jadam/ podaję na stół wigilijny łososia pieczonego w pomarańczowo-korzennej zalewie - pycha
- zawiela
- Super Kuracjusz
- Posty: 1240
- Na forum od: 02 sty 2013 08:44
- Oddział NFZ: Podlaski
- Staż sanatoryjny: 6
Re: Przepisy na dania wigilijne
Idę po śliniaczek,bo mi na klawiaturę kapie,albo pomaszeruję dalej do szorowania
- darek
- Przyjaciel forum
- Posty: 7846
- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Przepisy na dania wigilijne
Ten przepis Królował kiedyś o ile pamiętam u Ciotek na zachód od Chorzowa czyli Ruda Zabrze Bytom.smuga pisze: ↑11 gru 2018 18:11Duszyczko to takie kulki z rybek mielonych , bardzo u nas popularne na imprezach pod wódeczkę Jak się robi w innych regionach nie wiem , ale śląskie są bardzo specyficzne Przepis mój jest barrrdzo stareńki , na żółtej karteczce jeszcze spisany od siostry ojca . Troszkę zmodyfikowane bo w przepisie mam szczupaka lub sandacza ( ale teraz okrutnie drogie ryby ) a można spokojnie zastąpić mintajem , płaty świeże ( jak mrożony to kilogram ryby po rozmrożeniu i ocieknięciu na sicie ) do tego 2 płaty śledzia matias i taki ciekawy element około 30 dkg karczku 1 namoczona w mleku czerstwa bułka , 2 łyżki mączki ziemniaczanej ( u nas mówi się ...szkrobek ) 2 jajka , 3 ząbki czosnku , 2 cebule , sól ( ostrożnie bo śledzie były słone ) , pieprz do smaku . Ryby , mięso , cebulę , czosnek i mocno odciśniętą bułkę mielimy , dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy , jeśli będzie masa za lużna można dodać trochę bułki tartej . Małe kulki obtaczamy w bułce tartej i na głębokim tłuszczu ( oleju)smażymy na lekko brązowy kolor . Odkładamy na papierowy ręcznik do wystudzenia . Teraz zalewa , mam proporcję 4 płaskie łyżki cukru , 1 łyżka soli , litr wody , 1 setka octu ( i tu można modyfikować według smaku 1 do 1,5 setki ) , ziele angielskie parę sztuk , liście bobkowe , i jedna cebulka pokrojona w piórka . Wszystko ale bez octu gotujemy i na koniec dodajemy ocet . Zalewa musi całkowicie wystygnąć . Podałam proporcje zalewy ale do tej ilości ryby to trzeba tak ze 2 litrów wody zrobić tej zalewę wg proporcji . Kulki do szklanej misy ( wyjdzie sporo ) zalać zalewą i do zimnego ....tak na 24 godzinki , niech się przegryzie ...Smacznego
Ja mam przepis dla troszkę uboższych bo bez mięsa .
Obecnie kupuję śledzie matyjasy ale te z wiaderka ( jakis sklep rybny )Broń Boże te paczkowane , oczywiście moczenie mimo że Pani twierdzi że sa one z ..Solanki Kołobrzeskiej ,ale swoje musza wymoczyć oczywiście w lekko gazowanej wodzie mineralnej , osuszam ,aby wyeliminować wodę , 1-2 cebule, 1 jajko i mielę w maszynce- sól ,pieprz .
Samą mase śledziową z cebulą i jajkiem ugniatam i robię kulki wielkości 5 zeta kulam w bułce tartej i smaże na oleju do koloro złotego .
Zalewa wg Smuszki i stoi w chłodnym minimum 4 dni ,aby sie przeżarło no ten ocet.
Oczywiście te zrobione wczoraj w sobotę będe próbował bo nalezy czy są dobre w okolicach piątku do wigilii zapewne zniknie 1 słój
- smuga
- Super Kuracjusz
- Posty: 991
- Na forum od: 25 sty 2017 21:57
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Przepisy na dania wigilijne
Re: Przepisy na dania wigilijne
Filet - 500 g
Marynata
sok z pomarańczy - 1/2 szt.
papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
pieprz mielony - 1/3 łyżeczki
goździki - kilka szt.
miód - 2 łyżki
żurawina suszona cała
Filet z łososia w naczyniu żaroodpornym zalewam przygotowaną marynatą i odstawiam na pół godziny do lodówki.
Piekę ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Pozdrawiam
Re: Przepisy na dania wigilijne
Nowość na stole wigilijnym, mam nadzieję że zaskoczę gości. Pozdrawiam
- zawiela
- Super Kuracjusz
- Posty: 1240
- Na forum od: 02 sty 2013 08:44
- Oddział NFZ: Podlaski
- Staż sanatoryjny: 6