Kabaczki i cukinie
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
-
- Super Kuracjusz
- Posty: 352
- Na forum od: 20 sty 2018 18:33
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 6
Kabaczki i cukinie
Obrodziły mi w tym roku kabaczki i cukinie.Pierwsze przerobiłam na ketchupy,zrobiłam po kilka na próbę w marynatach z octem.A Wy co jeszcze robicie dobrego do słoików z powyższych?
- Felice
- Przyjaciel forum
- Posty: 20194
- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Kabaczki i cukinie
1,5 kg cukini
¾ litra wody
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 opakowanie cukru waniliowego
0,5 kg cukru
Cukinia w kostkę na dobę zalać wodą z kwaskiem cytrynowy. Następnego dnia zlać i zagotować z cukrem i cukrem waniliowy. Cukinię włożyć do słoików, zalać zalewą i zawekować.
-
- Super Kuracjusz
- Posty: 352
- Na forum od: 20 sty 2018 18:33
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 6
Re: Kabaczki i cukinie
- GIENIA
- Przyjaciel forum
- Posty: 14708
- Na forum od: 18 maja 2016 10:12
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 15
Re: Kabaczki i cukinie
Spróbuję zrobić wg. przepisu Felice .... tylko zastanawia mnie ta spora ilość cukru a długo pasteryzować
- Felice
- Przyjaciel forum
- Posty: 20194
- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Kabaczki i cukinie
Jest to wersja deserowa, nie wytrawna… stąd ta ilość cukru.
- Felice
- Przyjaciel forum
- Posty: 20194
- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Kabaczki i cukinie
Re: Kabaczki i cukinie
Powód: usunięto link
Re: Kabaczki i cukinie
Witam!Felice pisze: ↑23 sie 2021 17:25 Ja robię cukinię a"la ananas,wyśmienita.
1,5 kg cukini
¾ litra wody
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 opakowanie cukru waniliowego
0,5 kg cukru
Cukinia w kostkę na dobę zalać wodą z kwaskiem cytrynowy. Następnego dnia zlać i zagotować z cukrem i cukrem waniliowy. Cukinię włożyć do słoików, zalać zalewą i zawekować.
Ja zamiast kwasku i wanilii daję mirabelki w proporcjach do cukinii 1÷1.Właśnie wczoraj była degustacja tegorocznego wyrobu...
Re: Kabaczki i cukinie
Zetrzeć na tarce z większymi oczkami, dodać jajko i mąkę!
Usmażone może zajadać z czym dusza zapragnie