Pogaduchy

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Posty: 6172
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2

Re: Pogaduchy

Post autor: BozenaMat »

Margot........... To jak zrobisz podduszane daj znać, które Ci lepiej smakowały :)
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 31259
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5

Re: Pogaduchy

Post autor: Nutka »

BozenaMat pisze: 25 wrz 2018 12:27 Margot........ ja duszę karkówkę i lopatkę z cebulką, później to mielę dodaję do lekko ugotowanego ryżu (prawie twardy), doprawiam piperzem solą i zawijam. Później do gara i do piekarnika.
I zamrażam. Jest jak znalazł, gdy nie chce się kucharzyć :D

Rozumiem Bożenko,że jaja już nie dajesz ;) ....też jeszcze takich nie robiłam,ale czuję ,że są smaczne 8-)
Czy robisz pózniej jakiś sos :?: ....z czym je serwujesz :?:
Hmm....może już jutro spróbuję ;) ....zobaczę którą nogą wstanę :roll:

Aha ....ile minut pieczesz :?:
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Posty: 6172
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2

Re: Pogaduchy

Post autor: BozenaMat »

Nutko......... jaja już nie daję. U mnie lubią z sosem pieczarkowym, ale córa czasem robi sobie sos pomidorowo paprykowy. Dusi pomidory z papryką, później to miksuje i zabiela.

Gołąbki piekę tak: ustawiam piekarnik na 200 stopni i piekę tak z godzinę, ale to duży gar. Wchodzi ze 20 gołąbków, 2 warstwy. Na spód daję liście z kapusty, przykrywam też liśćmi, by gołąbki się nie spaliły, podlewam pół szkanki wody i........ chyba tyle :)

No to idę dalej do kuchni :lol:
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 23803
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 5

Re: Pogaduchy

Post autor: grazynamackowiak »

Witam popołudniowo :kwiat:
Pracowała padnięta jak mops :shock:
Kulinarne pogaduchy ,tylko o jedzonku gadusiają :)
Gołąbki każdy robi po swojemu ,mięsa przed nie duszę ;)
Wybywam na zakupy ,wygodne butki na parkietorapię kupić 8-)
Mam w domu mniej wygodne :roll:
Hello pogaduchy :kwiat:
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 31259
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5

Re: Pogaduchy

Post autor: Nutka »

A ile dusisz tego mięsa,Bożenko :?:
na 2o sztuk,to surowego trzeba około 2kg,ale duszonego,to jakby więcej ;)
Gołąbki,to taka potrawa,że na jeden obiad,to nie opłaci się z tym paprać...tak jak i bigos :lol: :lol: :lol:
forumowicz

Re: Pogaduchy

Post autor: forumowicz »

Z pewnością są smaczne z takiego podduszonego mięska,
Ja robię z surowego , ryż także dodaję twardy - jajka nie dodaję , piekę w piekarniku ponad 2 godziny . Na koniec dodaję sos pomidorowy .

Robiłam także z kapusty włoskiej , z tym że najpierw je osmażałam na patelni- smaczne tylko jeden minus : upaprana kuchenka , no i trochę więcej roboty :)
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Posty: 6172
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2

Re: Pogaduchy

Post autor: BozenaMat »

Ja to mam taką proporcję........ dodam, że sama ją wymyśliłam metodą prób i błędów. Która partia gołąbek domownikom smakowała, takie teraz robię.
Więc na kilo ryżu kupuję kilo łopatki i kilo karkówki (czasem w sklepie ukroi się ciut ponad kilo i też może być). To duszę z cebulką, mielę i do ryżu.

A co do pieczenia, to jak daje się już podduszone mięso, to nie trzeba już tak długo zapiekać w piekarniku. Z surowym mięsem siłą rzeczy muszą się piec dłużej.

Aha....... i zawijam w liście z włoskiej kapusty (wcześniej sparzone, by nie były takie twarde). Jak mi zostaje środek kapuchy (wiadomo, że tam już są małe liście i nie wyjdzie gołąbek) to mielę te resztki, podsmażam z cebulką i jest farsz do krokietów z kapustą :D
Jak mawiała moja babcia..... dobra gospodyni niczego nie zmarnuje :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Posty: 6172
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2

Re: Pogaduchy

Post autor: BozenaMat »

Gołąbki skończone :) Czas na zasłużony odpoczynek i błogie lenistwo :) Kawka czeka, książka też...... żyć nie umierać :D

I dziś zamiast spadać numerki, to poszybowały 12 w górę :evil: Miałam już 169...... wczoraj było 175.... dziś mam 187. Jak tak dalej pójdzie, to........ jeszcze mam czas, by wydzwonić zwrot :lol: :lol:

Życzę wszystkim miłego popołudnia :)
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 58744
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6

Re: Pogaduchy

Post autor: malgorzatas »

Bożenko :kwiat: ja chyba też zrobię to co Ty...pozdrawiam Ciebie serdecznie :kwiat:
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Posty: 44436
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Re: Pogaduchy

Post autor: margot »

Bożenko oczywiście , że wyrażę swoją opinię :D
ale wcześniej spróbuję tych od Nutki 8-)
bigos był dobry :? podobno :P

I co Robaczki porabiacie :D :?:
ja na zimę zapas kopru zrobiłam :D
i na jutro obiad ...zaszalałam z dorszem ;)
ODPOWIEDZ