Pogaduchy
- BozenaMat
- Super Kuracjusz
- Posty: 6172
- Na forum od: 24 lip 2018 18:32
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 2
Re: Pogaduchy
- Nutka
- Przyjaciel forum
- Posty: 31259
- Na forum od: 20 lut 2015 19:53
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 5
Re: Pogaduchy
Rozumiem Bożenko,że jaja już nie dajesz ....też jeszcze takich nie robiłam,ale czuję ,że są smaczne
Czy robisz pózniej jakiś sos ....z czym je serwujesz
Hmm....może już jutro spróbuję ....zobaczę którą nogą wstanę
Aha ....ile minut pieczesz
- BozenaMat
- Super Kuracjusz
- Posty: 6172
- Na forum od: 24 lip 2018 18:32
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 2
Re: Pogaduchy
Gołąbki piekę tak: ustawiam piekarnik na 200 stopni i piekę tak z godzinę, ale to duży gar. Wchodzi ze 20 gołąbków, 2 warstwy. Na spód daję liście z kapusty, przykrywam też liśćmi, by gołąbki się nie spaliły, podlewam pół szkanki wody i........ chyba tyle
No to idę dalej do kuchni
- grazynamackowiak
- Przyjaciel forum
- Posty: 23813
- Na forum od: 11 maja 2014 19:33
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 5
Re: Pogaduchy
Pracowała padnięta jak mops
Kulinarne pogaduchy ,tylko o jedzonku gadusiają
Gołąbki każdy robi po swojemu ,mięsa przed nie duszę
Wybywam na zakupy ,wygodne butki na parkietorapię kupić
Mam w domu mniej wygodne
Hello pogaduchy
- Nutka
- Przyjaciel forum
- Posty: 31259
- Na forum od: 20 lut 2015 19:53
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 5
Re: Pogaduchy
na 2o sztuk,to surowego trzeba około 2kg,ale duszonego,to jakby więcej
Gołąbki,to taka potrawa,że na jeden obiad,to nie opłaci się z tym paprać...tak jak i bigos
Re: Pogaduchy
Ja robię z surowego , ryż także dodaję twardy - jajka nie dodaję , piekę w piekarniku ponad 2 godziny . Na koniec dodaję sos pomidorowy .
Robiłam także z kapusty włoskiej , z tym że najpierw je osmażałam na patelni- smaczne tylko jeden minus : upaprana kuchenka , no i trochę więcej roboty
- BozenaMat
- Super Kuracjusz
- Posty: 6172
- Na forum od: 24 lip 2018 18:32
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 2
Re: Pogaduchy
Więc na kilo ryżu kupuję kilo łopatki i kilo karkówki (czasem w sklepie ukroi się ciut ponad kilo i też może być). To duszę z cebulką, mielę i do ryżu.
A co do pieczenia, to jak daje się już podduszone mięso, to nie trzeba już tak długo zapiekać w piekarniku. Z surowym mięsem siłą rzeczy muszą się piec dłużej.
Aha....... i zawijam w liście z włoskiej kapusty (wcześniej sparzone, by nie były takie twarde). Jak mi zostaje środek kapuchy (wiadomo, że tam już są małe liście i nie wyjdzie gołąbek) to mielę te resztki, podsmażam z cebulką i jest farsz do krokietów z kapustą
Jak mawiała moja babcia..... dobra gospodyni niczego nie zmarnuje
- BozenaMat
- Super Kuracjusz
- Posty: 6172
- Na forum od: 24 lip 2018 18:32
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 2
Re: Pogaduchy
I dziś zamiast spadać numerki, to poszybowały 12 w górę Miałam już 169...... wczoraj było 175.... dziś mam 187. Jak tak dalej pójdzie, to........ jeszcze mam czas, by wydzwonić zwrot
Życzę wszystkim miłego popołudnia
- malgorzatas
- Przyjaciel forum
- Posty: 58744
- Na forum od: 16 lis 2013 14:16
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 6
Re: Pogaduchy
- margot
- W naszej pamięci
- Posty: 44436
- Na forum od: 26 lip 2010 13:17
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 6
Re: Pogaduchy
ale wcześniej spróbuję tych od Nutki
bigos był dobry podobno
I co Robaczki porabiacie
ja na zimę zapas kopru zrobiłam
i na jutro obiad ...zaszalałam z dorszem