Mięsa rózne ,na różne sposoby

Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
forumowicz

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

Post autor: forumowicz »

Danusiu tak mam fermę ;) :lol: oj tak z wiekiem wysublimowane a jakże ,jutro będą placuszki ziemniaczane pychotka chodzą za mną :)
Adelko sok wyciskam z cytryny zapomniałam o warzywach do duszenia razem z mięskiem.(bardzo dobra jest pomarańcza -sok)
Winko wytrawne białe duża szklanka ;)
Daję dużo koperku i sporo orzechów tak 3/4 szklanki .
Smaczniusiego . :)
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 2303
Na forum od: 10 mar 2012 13:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

Post autor: danusia57 »

Mam jeszcze jeden przepis na białą kiełbasę,oto on:
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem,ułożyć ciasno kiełbasę,nakłuć wykałaczką w kilku miejscach.
Natrzeć zgniecionym czosnkiem,tymiankiem,majrankiem,solą,pieprzem,dodać liść laurowy,ziele angielskie,
skropić olejem i odstawić na ok 30 minut.Kiełbasę podlać ok 100ml wody,naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego
piekarnika 180 stopni.Piec 60 minut,co jakiś czas nakłuć kiełbasę.Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temp do 200stopni i odkryć naczynie.Smacznego :kwiat:
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 2303
Na forum od: 10 mar 2012 13:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

Post autor: danusia57 »

Przepis na BOCZEK PIECZONY jest koleżanki,ale był sprawdzony :)

W garnku zagotować ok 3 litry wody,dodać 3 ząbki czosnku,liść laurowy,2 ziela angielskie,3 łyżki soli.
Włożyć boczek w gorącą wodę z przyprawami,przykryć i odstawić do nast dnia.Wyjąć z wody,naciąć w kilku
miejscach i wcisnąć czosnek,natrzeć cały PRZYPRAWĄ DO MIĘS(Knorr lub Prymat).
Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia,wlać 1 szklankę mleka,położyć boczek i nakryć folią aluminiową.
Piec ok 1godz i 30min w 200stopniach.Na 30 min przed końcem zdjąć folię.
Smacznego :kwiat:
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 2303
Na forum od: 10 mar 2012 13:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

Post autor: danusia57 »

KURCZAK PIECZONY
kurczak ok 1,5kg,7 łyżek oliwy
5 marchewek,3 pietruszki, 1 cytryna - wyszorowana i sparzona,
7 ząbków czosnku,3gał św rozmarynu,zioła prowansalskie,słodka papryka,sól,pieprz,
przyprawa do kurczaka.
Kurczaka dokładnie myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,następnie nacieramy przyprawami,solą,pieprzem.
Wnętrze kurczaka smarujemy trzema łyżkami oliwy.Następnie nadziewamy go pokrojoną w grube plastry cytryną,
gałązki rozmarynu i 4 ząbki czosnku.
Myjemy,obieramy i kroimy wzdłuż marchewkę i pietruszkę.
Kurczaka wkładamy do gęsiarki nasmarowanej oliwą,obok kładziemy marchewkę,pietruszkę,pozostały czosnek,
św rozmaryn i posypujemy suszonym rozmarynem.
Przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 st, ok 2,5godz.Smacznego :kwiat:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 24937
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

Post autor: Sloneczko »

Bardzo proszę o przepisy na pieczoną kaczkę.
Ale naprawdę sprawdzone przepisy.
W internecie jest pełno przepisów ale jakoś mi nie odpowiadają :?
A może ktoś piekł kaczkę i była bardzo smaczna :?:
Więc czekam z niecierpliwością ;)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 20089
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

Post autor: Felice »

Słoneczko,kaczkę nacieram tylko solą czosnkiem i majerankiem.Nadziewam jabłkami (szara reneta).Pamiętaj piecze się w dość niskiej temperaturze dość długo.Na 10 minut 220 stopni potem 150-140.
Robiłam tez kiedyś z pomarańczami,ale tą lubimy najbardziej...po prostu kacza klasyka :lol:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 24937
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

Post autor: Sloneczko »

Felice :kwiat: dzięki
Taką zrobiłam i niedługo się okaże jaki ma smak ;) :D
forumowicz

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

Post autor: forumowicz »

A może cos takiego zjemy :?: ;)

[ obrazek zewnętrzny ]
ODPOWIEDZ