Mięsa rózne ,na różne sposoby

Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
forumowicz

Mięsa rózne ,na różne sposoby

Post autor: forumowicz »

Królik :( bidula.

Wymoczony królik w mleku całą dobę w lodówce ,wkładam do marynaty z: oliwy ,cytryny, dodaję koperek,majeranek świeży , natkę,ząbek czosnku zanurzam porcje tak na kolejne pare godzin :o .
Następnie :
Piekę w rekawie podlewam bulionem by był soczysty.
Pod koniec pieczenia obsypuję jabłkami ,śliwkami .
Po upieczeniu sos miksuję w blenderze z owocami dodaję łyzką dobrego masła i dobrą smietanę.
Polewam króliczka.
Podaję z ryżem i sałatą np lodową z dodatkami.

Polecam
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 24937
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

Post autor: Sloneczko »

Musi być dobry Kruszynko :kwiat:
Ale ja nie mogę jeść królików :?
forumowicz

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

Post autor: forumowicz »

Bardzo dobry bidulka ;) :( :?
Awatar użytkownika
MaKa1
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 4157
Na forum od: 12 mar 2013 20:06
Oddział NFZ: Opolski

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

Post autor: MaKa1 »

KARCZEK W SOSIE:
5-6 plastrów karczku natrzeć czosnkiem wcześniej przepuszczonym przez praskę i zostawić w lodówce przez noc...następnie usmażyć...ułożyć w garnku (ja daję do rondla) i przełożyć cebulą (3-4sztuki) pokrojoną w piórka...następnie zalać zalewą i dusić do miękkości na małym ogniu.
ZALEWA:
0,5 kostki rosołowej, 0,5 łyżeczki soli,1łyżka musztardy,1cała i 0,5 szklanki wody ,20 dkg kechup łagodny,1łyżka octu,1łyżeczka papryki słodkiej+ 1łyżeczka ostrej papryki,1łyżeczka cukru.(ja robię tą zalewę x2 )
Polecam z ziemniaczkami i ulubioną surówką np.z kapusty.
Smacznego :kwiat:
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 2303
Na forum od: 10 mar 2012 13:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

Post autor: danusia57 »

Kruszynko :D fajny temacik :kwiat:

SCHABOWE Z SEREM
Kotlety rozbijam tak, aby można je swobodnie złożyć.
W talerzu robię sos:
2 łyżki musztardy + tymianek +słodka papryka
Tym sosem smaruję wewnętrzną stronę kotleta,następnie wkładam plasterek żółtego sera i składam na pół.
Obtaczam w mące,jajku,bułce tartej(z solą i pieprzem) .Smażę z obu stron,a na koniec chwile trzymam pod przykryciem.

Smacznego :kwiat:
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 2303
Na forum od: 10 mar 2012 13:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

Post autor: danusia57 »

Mam fajny przepis na:
MIELONE Z NADZIENIEM
1/2 kg mielonego(proszę o zmielenie łopatki),
cebula - pokroić w kostkę,
czerstwa bułka - namoczyć w wodzie i mocno odcisnąć,
1 jajko, tymianek,bazylia,sól,pieprz,
20 dkg pieczarek - pokroić w kostkę i usmażyć na oleju,
20 dkg sera żółtego - pokroić w kostkę,
Połącz składniki(oprócz pieczarek i sera). Z masy mięsnej formuj placki, do środka włóż ser i pieczarki,zlep,obtocz w bułce tartej i smaż z obu stron.Ja na koniec smażenia dodaję ociupinę wody,zmniejszam gaz do minimum i przykrywam.
Smacznego :kwiat:
forumowicz

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

Post autor: forumowicz »

[ obrazek zewnętrzny ]

Na gorąco z piekarnika ;) :) jeszcze stygnie ;)
Pasztet z królika :
Cały królik
Pół kg fileta z indyka
Warzywa wszystkie jak do rosołu.
Ugotować mięska przekrecić przez maszynkę ,ja tym razem przekreciłam (samo raczej się przekreciło ) ;) :) 1 raz.
Dodać warzywa gotowane 3 jaja przyprawy ,natkę listki(koperek drobniej posiekany) .
Do wyłozonej papierem do pieczenia blachy wyłożyć uformować, posmarować roztrzepanym jajem ,piec ok 1 godz .
Smacznego. :)
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 2303
Na forum od: 10 mar 2012 13:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

Post autor: danusia57 »

Nie lubię gołąbków zawijanych(kapustę zawsze wyrzucałam) :oops: ,to robię nie zawijane w sosie pomidorowym.

1/2 kg mięsa mielonego,
2 torebki ryżu sypkiego,3 jaja,sól,pieprz,
1 cebula pokrojona w kostkę,
1/2 główki małej kapusty - posolić i poczekać aż zmięknie i puści sok, wygnieść ją ręcznie
Wszystkie te składniki włożyć do miski,wymieszać i zrobić nieduże kulki,obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na oleju.
Do garnka wlewam 1,5l wody+cebula pokrojona w kostkę i usmażona+bazylia+koncentrat pomidorowy +trochę keczupu+1kostka rosołowa,wymieszać i w ten sos wkładać usmażone pulpety,lub można odwrotnie zrobić najpierw pulpety, a później sos.Gotować 20min
Pulpety zwiększą swoją objętość za sprawą ryżu,to ja robię małe kulki.Smacznego :kwiat:
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 27697
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

Post autor: Princi »

Danusiu :kwiat: ja uwielbiam kapustę z gołąbków :) to możemy gołąbki jeść na spółkę ....Ty mięsko ja kapustkę :) :lol:
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 2303
Na forum od: 10 mar 2012 13:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

Post autor: danusia57 »

ja mięsko i sosik,a ty kapustę,super układ :lol: :lol: :lol:
ODPOWIEDZ