Smaczne- danie sezonowe
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
- VVENUS
- Super Kuracjusz
- Posty: 964
- Na forum od: 17 mar 2016 19:56
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 4
Smaczne- danie sezonowe
Mój sprawdzony od lat przepis :
SKŁADNIKI
-średnia cukinia
-3 papryki
-2 cebule
-30 dag kiełbasy np. wiejskiej
-60 dag pomidorów lub 2 puszki konserwowych pomidorów
-ząbek czosnku
-zielenina
-przyprawy
Na małej ilości oleju podsmażam partiami cukinię pokrojoną w plasterki-ósemki ( ze skórą, chyba ,że ma bardzo grubą skórę to obieram)
i przekładam do garnka. Pomidory bez skóry ścieram na grubej tarce i wlewam do cukinii.
następnie lekko podsmażam na patelni paprykę, cebulę i smażę kiełbasę .wszystko wrzucamy do jednego garnka i gotujemy koło pół godz na wolnym ogniu, dodając 1 kostkę knorra i ząbek czosnku.( nie podlewam wodą,sam sok z pomidorów wystarczy)
Doprawiam solą, pieprzem ,papryką. troszkę wegety dodaje smaku,ale nie każdy ją stosuje.
Po odstawieniu z ognia wrzucam garść zieleniny i mieszam.
Podaję z chlebem lub jako danie obiadowe z ryżem.
SMACZNEGO
- Ewusia
- Bardzo Pomocny Kuracjusz
- Posty: 121
- Na forum od: 23 lut 2011 08:25
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 13
Re: Smaczne- danie sezonowe
A to mój przepis na danie sezonowe:
MAKARON Z GRZYBAMI
1. Gotuję al dente dowolny makaron, najlepiej grubsze formy.
2. Sos z grzybami: oczyszczone i pokrojone (dość grubo, żeby można było rozpoznać grzybka) grzyby podduszam na maśle, dodaję startą na grubej tarce marchew i korzeń pietruszki (choć niekoniecznie), solę i pieprzę do smaku, na koniec duszenia zaprawiam śmietaną, wyłączam gaz i dorzucam garść zieleniny.
3. Wszystko razem mieszam -PALCE LIZAĆ! POLECAM
- VVENUS
- Super Kuracjusz
- Posty: 964
- Na forum od: 17 mar 2016 19:56
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 4
Re: Smaczne- danie sezonowe
Może być na święta
Do 3 litrowego garnka wlałam 2 litry wody. Wsypałam 3 łyżki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżkę kminku. Dodałam łyżke musztardy, garść majeranku, kilka kulek ziela angielskiego, parę liści laurowych - wymieszałam. Do roztworu wlożyłam kilogramowy kawałek schabu i obraną cebulę pokrojoną na cztery. Garnek postawiłam na duży gaz. Gdy woda się zagotowała zmniejszyłam płomień do minimum. Gotowałam 15 minut. Wyłączyłam gaz. Pozostawiłam do calkowitego wystygnięcia. Po 4 godzinach zagotowałam ponownie i gotowałam drugi raz 15 minut. Wyłączyłam gaz a do gorącego wywaru przecisnęłam przez praske 2 ząbki czosnku - zamieszałam. Garnek przykryłam pokrywką i zostawiłam na kolejne 4 h. Po 4 godzinach wyjełam schab z wywaru, osuszyłam ręcznikiem papierowym, schłodziłam.
Podobno pycha. Koleżanka robiła ja wkrótce wypróbuję..
- Princi
- Przyjaciel forum
- Posty: 27711
- Na forum od: 17 cze 2014 16:28
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Smaczne- danie sezonowe
1kg schabu nacieram ulubionymi przyprawami i odstawiam pod przykryciem w chłodne miejsce na noc ( może to być lodówka ).
Do garnka nalewam tyle zimnej wody żeby przykryła schab. Ale najpierw dodaję do wody 2 łyżki majonezu i dokładnie mieszam. Dopiero wtedy wkładam mięsko i zapalam pod garnkiem gaz. Od zawrzenia wody gotuję ok.15 min. na małym ogniu,potem wyłączam i odstawiam na noc w chłodne miejsce.
Drugiego dnia powtarzam rytuał. Znów odstawiam na noc nie wyciągając mięska z wody. Trzeciego dnia wyciągam schabik,osuszam ręcznikiem papierowym i jest gotowy do jedzenia . Smacznego
Re: Smaczne- danie sezonowe
- VVENUS
- Super Kuracjusz
- Posty: 964
- Na forum od: 17 mar 2016 19:56
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 4
Re: Smaczne- danie sezonowe
Ale ważne , że taka wymiana jak schabik przyrządzamy się teraz przyda.
Dzięki że dzielicie się doświadczeniami
Re: Smaczne- danie sezonowe
- VVENUS
- Super Kuracjusz
- Posty: 964
- Na forum od: 17 mar 2016 19:56
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 4
Re: Smaczne- danie sezonowe
SKŁADNIKI
- bób 1 kg
- makaron np muszelki 0,25kg
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- kiełbaski wiejskiej 0.25 kg
- jedna papryczka chili
przyprawy: sól, pieprz, (wegeta) majeranek
Osobno gotujemy bób (jak młody może być ze skóra) osobno makaron i odcedzamy .
Smażymy kiełbasę z cebulą, chili( może być suszone) czosnek na oleju i przyprawiamy.
Łączymy w garnku bób ze smażonką wszystko, mieszamy i krótko dusimy i ma końcu łączymy z makaronem.
Wersja bez makaronu może być z pieczywem.