Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Smażone jedzenie nie jest zdrowe – to zdanie słyszał niemal każdy. Pogląd ten ma jednak swoje uzasadnienie naukowe. Wiadomo m.in., że smażenie niebezpiecznie podnosi ryzyko wielu nowotworów. Dlaczego ten sposób przygotowywania potraw jest tak bardzo szkodliwy?
[link]
Ostatnio zmieniony 02 lis 2015 21:01 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:usunięto link
W poprzednich pokoleniach jadano mięso znacznie rzadziej ( w dzieciństwie jadłam mięso tylko w niedzielę ), i ludzie dożywali w zdrowiu późnej starości.
W mojej rodzinie od wieków jadano mięso prawie codziennie bo byli w rodzinie myśliwi z dziada pradziada i wszyscy żyli w zdrowiu dluuugie lata.
Ale mięso nie było tak przetworzone jak w obecnej epoce
a może prościej powiedzieć: poddawać jedzonko działaniu niezbyt wysokiej temperatury do czasu aż będzie zdatne do spożycia
I jest to zazwyczaj temperatura nie wyższa niż 100 stopni
Właśnie wszystko już wyczytałam na temat próżenia - prużenia
Moja babcia żyła dobrze 85 lat i nie uznawała do smażenia niczego innego oprócz słoniny i domowego smalcu,
skwarek do jajecznicy, kotletów, kapusty zasmażanej, nawet do smażenia ryby tylko smalec.
Jakim cudem moi przodkowie , jedząc taki syf dożywali osiemdziesięciu i więcej lat ? Może zacznijmy od tego, czym zwierzęta się karmi ! TO jest syf !
Te wszystkie oleje roślinne to jeden syf miażdżycogenny,ja tam smażę mięso na smalcu domowym.....cholesterol mam w normie moja rodzina też
Lepiej spożywać jest potrawy w piekarniku lub na parze. Przyznam, że sprawdzają się takie potrawy bardzo dobrze. Są smaczne i szybko się je wykonuje. Ja lubię warzywa, mięsko na parze do tego ziemniaczki.