Witam .Ciasto wyszło doskonale. a zdjęcia nie dam bo i ciasta już niema. pozdrawiamdanusia57 pisze:Witam ,bardzo proszę kuchareczki aby pisać przepisy sprawdzone,a nie takie z netu.
Niania napisz opinie czy ciasto wyszło z podanego wyżej przepisu,a zdjęcie swojego ciasta wstaw,pozdrawiam Danusia
Ciasta-sprawdzone przepisy
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
"Składniki
4, 5 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
4 roztrzepane jajka
1 szkl. oleju
3/4 szkl. letniego mleka
10 dkg. drożdży
rodzynki
szczypta soli
Kruszonka
50 g masła
1/2 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
Na dno szerokiej miski stopniowo kruszę drożdże. Następnie daję cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól. Należy zachować taką samą kolejność składników, jak w przepisie. Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Miskę przykrywam lnianą ściereczką, zostawiam w ciepłym miejscu i zapominam na trzy godziny.
Po tym czasie krótko mieszam zawartość miski. Wykładam na blaszkę, na wierzchu ciasta rozcieram kruszonkę. Piekę około 35 minut, w temp. 180 stopni."
Na ciasto można dać owoce pod kruszonkę ale bez dodatków też jest pyszne - ja lubie jeszcze z samymi migdałami w płatkach na wierzchu ciasta.
Smacznego!
[ obrazek zewnętrzny ]
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
MaKa1 znalazłam Twj przeps na sernik gotowany
piszesz, ze powinien być garnek specjalny... czyli jaki? a mogę zrobić masę w garnku w kąpieli wodnej? bo ja się boje ze ta masa serowa w zwykłym garnku mi się przypali.MaKa1 » 16 lis 2015 12:53
SERNIK GOTOWANY( wypróbowany wiele razy):
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
Ale jak to mówią podróże kształcą to i mnie kulinarnie deko uniosły super dobry i łatwy serniczek , w tym roku super łatwa i przepyszna szarlotka.
I wszystko na ścieżkach sanatoryjnych mnie ...oświeciło
Jeśli będzie ktoś zainteresowany podam przepisy,ale Wy takie wytrawne kuchareczki jesteście że te mojej przepisy...
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
Ciasto bananowe
1 szkl mąki,
1 szkl cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 jajko,
4 banany,
szczypta cynamonu,
5 łyżek oleju
Rozgnieść banany widelcem,dodać cukier,miksować,następnie dodać resztę składników,wymieszać.
Piec 40 minut w 180 stopniach
Może połknie bakcyla i będzie piekł też inne ciasta
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
Ja Atinko juz dawno nie bawię się w pieczenia ciast ,no może jakiś sernik raz na rok i szarlotkę dokładnie tak jak Ty.Atina pisze:Kruszynko ja też z tych anty -cukiernków jestem
Ale jak to mówią podróże kształcą to i mnie kulinarnie deko uniosły super dobry i łatwy serniczek , w tym roku super łatwa i przepyszna szarlotka.
I wszystko na ścieżkach sanatoryjnych mnie ...oświeciło
Jeśli będzie ktoś zainteresowany podam przepisy,ale Wy takie wytrawne kuchareczki jesteście że te mojej przepisy...
Jest teraz taki wybór i taka jakość ,ze nie czuję takiej potrzeby.
Po za tym taniej w domu nie będzie przy kosztach produktów: ,gazu,prądu ,wody ,środków czystościowych ,a ile bałaganu i po co mi to jak może być lekko i przyjemnie? Wolę czas spędzony w kuchni spożytkować inaczej.
Pozdrawiam serdecznie
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
jak się uda to później wstawię zdjęcie.
CYTRYNOWIEC:
upiec biszkopt z czterech jaj,następnie robimy masę.
MASA:
3 budynie śmietankowe z cukrem gotujemy w 1 litrze wody dodając 3/4 szklanki cukru,jedną galaretkę cytrynową i sok z 1/2 cytryny.Ostudzić i utrzeć mikserem z kostką masła.Masę wykładamy na upieczony biszkopt.Wkładamy do lodówki.
Teraz ubijamy 1/2 litra śmietany 30-36 % ,dodać ok 1/2 szklanki cukru pudru+ żelatynę(4-5 łyżeczek rozpuścić
w około pół szklanki gorącej wody) i sok z 1/2 cytryny.Ubitą śmietanę z cukrem,żelatyną i sokiem
wyłożyć na biszkopt z masą.
Wycisnąć sok z jednej cytryny i w soku moczyć herbatniki Petit i układać na placek.Pozostały sok podgrzać z cukrem pudrem robiąc lukier i polać po ciastkach...można też zrobić polewę.
Smacznego