Ksylitol
- andrzej1955
- Przyjaciel forum
- Posty: 19424
- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
Ksylitol
- lawenda
- Przyjaciel forum
- Posty: 1552
- Na forum od: 29 cze 2014 15:01
- Oddział NFZ: Opolski
- Staż sanatoryjny: 5
Re: Ksylitol
Ksylitolu używałam kilka lat temu, chcąc najpierw ograniczyć, a potem wyeliminować biały cukier. Jak dla mnie w smaku niema żadnej różnicy. Niektórzy twierdzą, że jest bardziej słodki. Pozostawia jedynie dziwny posmak w cieście (bo do ciasta też go używałam). Z tego co pamiętam to ma chyba niższy IG niż cukier, więc bardziej polecany dla diabetyków. Jeśli zdecydujesz się na zakup ksylitolu to zwróć uwagę na to z czego jest wyprodukowany. Prawdziwy ksylitol jest z brzozy, a ten już 'unowocześniony' z kukurydzy. No i nie wiadomo co wtedy gorsze, biały cukier, czy ksylitol wyprodukowany z modyfikowanej kukurydzy.
Pozdrawiam i życzę skutecznej zamiany.
- andrzej1955
- Przyjaciel forum
- Posty: 19424
- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
Re: Ksylitol
- Adela
- Przyjaciel forum
- Posty: 8986
- Na forum od: 12 lip 2014 15:10
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 9
Re: Ksylitol
Trzeba zwrócić uwagę na dwie rzeczy: 1.koniecznie sprawdzić czy oryginalny brzozowy,
2.zacząć od 1 łyżeczki bo zanim się organizm przyzwyczai to hmm...czyści
Ma nieduży IG więc wskazany dla diabetyków oraz osób ze skłonnością do grzybic /pono grzyby na tym nie rosną\.
- andrzej1955
- Przyjaciel forum
- Posty: 19424
- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
Re: Ksylitol
- Slodziak_2
- Bardzo Pomocny Kuracjusz
- Posty: 120
- Na forum od: 04 kwie 2018 00:27
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Ksylitol
Używam. Od kilku lat. Tak naprawdę nie jest polecane stosowanie większej ilości ksylitolu dziennie. Organizm musi się do niego przyzwyczaić - jak to już było opisane, ma działanie grzybobójcze - niszczy także drożdżaki. Z tego względu polecany jest w przypadku kandydozy.
W smaku ja określam jako "wodnisty" W przeciwieństwie do innych rodzajów cukrów - nie zakwasza a wręcz przeciwnie. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia - jeśli Szwecja / Norwegia - wysokie prawdopodobieństwo, że będzie brzozowy, jeśli chiny....
Jeśli ktoś poszukuje zamiennika cukru - polecam stewię - można sobie hodować "cukierniczkę" na parapecie i dosładzać życie świeżym listkiem - w miarę potrzeb. Bardzo oryginalnie smakują sałatki na słodko
Innym - bardzo zdrowym i bardziej odpowiednim np. dla cukrzyków cukrem jest inulina. Ma bardzo dobry wpływ na florę bakteryjną jelit i praktycznie nie jest wykorzystywana insulina do jej "przetwarzania" więc jako tako nie podnosi poziomu cukru we krwi. Bardzo ciekawym warzywem zawierającym inulinę jest topinambur (słonecznik bulwiasty). Większość ludzi miała z nim do czynienia tylko o tym nie wie
Jest to warzywo, które może jeść bez ograniczeń diabetyk. Smaczne w postaci surówek jak i np. frytek Bardzo często jadam w postaci puree pół na pół z ziemniakami. Da się z tego zrobić wszystko to, co z ziemniaka i to co z marchewki
Pozdrawiam
- andrzej1955
- Przyjaciel forum
- Posty: 19424
- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10