Kiszona kapusta
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Kiszona kapusta
Raz zapiekłam w piekarniku,ale nikomu nie smakował,bo był ,,suchy''
Ja podobnie robię,tylko dodaję startą marchewkę,ząbek czosnku,też majranek i cebulkę podsmażoną na smalcu.
Nie daję koncentratu.
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Kiszona kapusta
Zawsze wkładam do kapusty umyte i surowe mięso.
Wszyscy zachwycają sie moim bigosem gdyż nie jest tłusty i wyśmienicie smakuje.
Dodaję sporo grzybków suszonych, tak więcej niż dobra garstka oraz śliwek- również garstka, Jest wtedy ładny, brązowy kolor kapusty.
Ponadto ziele angielskie, liście laurowe, 1 łyżka kminku, 1 łyżka słodkiej papryki i 1 łyżka majeranku.
Do bigosu zazwyczaj daję pieprz ziołowy. Gdy bigos jest juz ugotowany to zazwyczaj trzeciego dnia dolewam do niego
ok. pół szklanki czerwonego wina i po jakiejś godzinie przecier pomidorowy w ilości 1 łyżeczka na 1kg kapusty.
Jeszcze z 15 minut i bigosik gotowy
Re: Kiszona kapusta
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Kiszona kapusta
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Kiszona kapusta
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Kiszona kapusta
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Kiszona kapusta
Tylko że wiatry i przeciągi są bardziej ostre
Gorzej jak ktoś rano po tej potrawie wstaje całkiem żółty
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8