Kiszona kapusta

Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 24972
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Kiszona kapusta

Post autor: Sloneczko »

Liście laurowe i ziele angielskie tez dodaję :D
Zapomniałam o nich wspomnieć ;)
forumowicz

Re: Kiszona kapusta

Post autor: forumowicz »

U mnie do kapusty dodawało się jedynie marchew, sól, koper, trochę kminku, jabłka, i takie malutkie główki kapusty .
Do ubijania służyła taka "wałkownica" (KIEDYŚ TO BYŁ element do tzw magla , takie coś drewniane pokarbowane) i długi kij do przebijania kapusty (wypuszczanie gazów) .
Własnoręcznie robiłam kilkakrotnie taką bekę 80 litrową , a teraz już nie. Lubię kapustę poszatkowaną w cieniutkie i długie niteczki .

:kwiat:
anusiaa
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Posty: 404
Na forum od: 28 sty 2012 20:52
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Kiszona kapusta

Post autor: anusiaa »

Witam .Ja wkładam na dno beczki pare ćwiartek szarej renety.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 24972
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Kiszona kapusta

Post autor: Sloneczko »

No właśnie to jest szara reneta :D
Pytałam mojej najstarszej wiekiem sąsiadki i potwierdziła, że dawniej wkładało się do beczek takie jabłka :)
Powiedziała, ze do dzisiaj sa to najlepsze jabłuszka do kiszenia, sałatek i innych przetworów robionych w domu.
Anusiaa :kwiat: u nas wkładało się całe jabłka i teraz tez tak zrobię ;)
forumowicz

Re: Kiszona kapusta

Post autor: forumowicz »

Wspaniała jest kiszona kapusta czerwona z jałowcem.
8-)
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 24972
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Kiszona kapusta

Post autor: Sloneczko »

Oooo właśnie znalazłam w internecie fajny przepis na ukiszenie czerwonej kapusty :D
Ta jest z kminkiem.
Może spróbować i tez troszkę ukisić? ;)

Czerwona, kiszona kapusta
Składniki:
• 2 kg czerwonej kapusty
• 3 łyżki soli (50 g)
• 1 łyżka cukru (15 g)
• 1 jabłko (250 g) starte na tarce
• 1 cebula (150 g) pokrojona w kostkę
• 1 łyżeczka kminku
• 5 goździków
• 1,5 szklanki przegotowanej ostudzonej wody
• ewentualnie 1/2 łyżeczki jogurtu naturalneg0
Kapustę poszatkować, wymieszać z cebulą, jabłkiem, solą, cukrem, kminkiem i goździkami (dodać troszkę jogurtu naturalnego, ponieważ jak dodamy jogurt to wprowadzamy bakterie fermentacji mlekowej- które powodują, że kapusta się kisi – tak że będą nam się namnażać bakterie, które potrzebujemy, wypierając inne), kapustę przełożyć do kamionki i ugniatać aż puści sok (jeśli kapusta puszcza mało soku to trzeba dodać wodę), mocno ubić tak żeby kapusta była przykryta troszkę sokiem, przykryć talerzem, obciążyć go czymś ( ja obciążam słoikiem z wodą), przykryć kamionkę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, kapustę mamy gotową po około 7 dniach ale można kisić dłużej jeśli chcemy żeby kapusta była kwaśniejsza.
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 31259
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5

Re: Kiszona kapusta

Post autor: Nutka »

Dobry pomysł Słoneczko z tą czerwoną kapustą :D
Byłaby fajna surówka.....ale chyba sobie zrobię w taki sam sposób co białą kapustę ;)
Za dużo tych przypraw......lepiej nie ryzykować....chociaż może być bardzo dobra ;)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 20163
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0

Re: Kiszona kapusta

Post autor: Felice »

Uwielbiam kiszona czerwoną kapustę.Mojej rodzinie najbardziej smakuje duszona z żurawiną i odrobiną miodu jako dodatek do kaczki,zrazów,indyka...wyśmienita.Ja kupuję kiszoną u siebie na bazarze,sama nie kisiłam nigdy.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 24972
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Kiszona kapusta

Post autor: Sloneczko »

Ja tez nie kisiłam więc dla spróbowania zrobię troszkę w tym roku :D
forumowicz

Re: Kiszona kapusta

Post autor: forumowicz »

Ciekawy smak mają kiszone liście kapusty włoskiej. Są wyśmienite do rozmaitych zawijasów.
ODPOWIEDZ