Kiszona kapusta
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Kiszona kapusta
Zapomniałam o nich wspomnieć
Re: Kiszona kapusta
Do ubijania służyła taka "wałkownica" (KIEDYŚ TO BYŁ element do tzw magla , takie coś drewniane pokarbowane) i długi kij do przebijania kapusty (wypuszczanie gazów) .
Własnoręcznie robiłam kilkakrotnie taką bekę 80 litrową , a teraz już nie. Lubię kapustę poszatkowaną w cieniutkie i długie niteczki .
-
- Super Kuracjusz
- Posty: 404
- Na forum od: 28 sty 2012 20:52
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 4
Re: Kiszona kapusta
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Kiszona kapusta
Pytałam mojej najstarszej wiekiem sąsiadki i potwierdziła, że dawniej wkładało się do beczek takie jabłka
Powiedziała, ze do dzisiaj sa to najlepsze jabłuszka do kiszenia, sałatek i innych przetworów robionych w domu.
Anusiaa u nas wkładało się całe jabłka i teraz tez tak zrobię
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Kiszona kapusta
Ta jest z kminkiem.
Może spróbować i tez troszkę ukisić?
Czerwona, kiszona kapusta
Składniki:
• 2 kg czerwonej kapusty
• 3 łyżki soli (50 g)
• 1 łyżka cukru (15 g)
• 1 jabłko (250 g) starte na tarce
• 1 cebula (150 g) pokrojona w kostkę
• 1 łyżeczka kminku
• 5 goździków
• 1,5 szklanki przegotowanej ostudzonej wody
• ewentualnie 1/2 łyżeczki jogurtu naturalneg0
Kapustę poszatkować, wymieszać z cebulą, jabłkiem, solą, cukrem, kminkiem i goździkami (dodać troszkę jogurtu naturalnego, ponieważ jak dodamy jogurt to wprowadzamy bakterie fermentacji mlekowej- które powodują, że kapusta się kisi – tak że będą nam się namnażać bakterie, które potrzebujemy, wypierając inne), kapustę przełożyć do kamionki i ugniatać aż puści sok (jeśli kapusta puszcza mało soku to trzeba dodać wodę), mocno ubić tak żeby kapusta była przykryta troszkę sokiem, przykryć talerzem, obciążyć go czymś ( ja obciążam słoikiem z wodą), przykryć kamionkę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, kapustę mamy gotową po około 7 dniach ale można kisić dłużej jeśli chcemy żeby kapusta była kwaśniejsza.
- Nutka
- Przyjaciel forum
- Posty: 31259
- Na forum od: 20 lut 2015 19:53
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 5
Re: Kiszona kapusta
Byłaby fajna surówka.....ale chyba sobie zrobię w taki sam sposób co białą kapustę
Za dużo tych przypraw......lepiej nie ryzykować....chociaż może być bardzo dobra
- Felice
- Przyjaciel forum
- Posty: 20163
- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Kiszona kapusta
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0