Kiszona kapusta
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
- lubelanka64
- Super Kuracjusz
- Posty: 929
- Na forum od: 08 wrz 2015 17:23
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 10
Re: Kiszona kapusta
- Felice
- Przyjaciel forum
- Posty: 20163
- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Kiszona kapusta
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Kiszona kapusta
Teraz będzie się kisiła aż do świąt
- Nutka
- Przyjaciel forum
- Posty: 31259
- Na forum od: 20 lut 2015 19:53
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 5
Re: Kiszona kapusta
Ale i tak zapomniałam o jabłkach
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Kiszona kapusta
W mediach słyszymy że jest zdrowa,ma dużo witaminy C i ma jakieś dobre bakterie które mają zbawienny wpływ na trawienie.
Ja kupuję taką dobrą na targu,robię surówkę i zupę zarzutkę tak dziwnie się nazywa
Moja surówka:
Kapusta kiszona,trochę cukru,ścieram 1marchewkę surową,podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę na oleju,dodaję i wymieszać.Pycha
- Nutka
- Przyjaciel forum
- Posty: 31259
- Na forum od: 20 lut 2015 19:53
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 5
Re: Kiszona kapusta
Raz w tygodniu robię jakieś danie z kapusty. Robię pierogi z farszem z kapusty,mięsa i grzybów, krokiety... kapusta z grochem lub bez, bigos.
Taką zupę jak Ty też gotuję,u mnie się nazywa "zarzucajka "
Muszę zrobić kiedyś tą surówkę z Twojego przepisu. Ja robię,ale bez duszonej cebuli.
Daję marchewkę, jabłko, cebulę, cukier +pieprz i trochę dobrej oliwy.
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Kiszona kapusta
Moi synowie lubią jak do kapusty wkroję całego, dużego, białego pora, zetrę marchewkę, jabłko
i dodam drobniutko pokrojony koperek - dużo, no i oczywiście odrobina cukru, pieprzu
i sporo oleju słonecznikowego
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Kiszona kapusta
kiedyś tak zrobię.Jesteście znawczyniami kapusty kiszonej,to też robicie dobry bigos co dodajecie do niego,oprócz
dodatków mięsnych i na końcu zapiekacie bo ja nigdy nie wiem co zrobić
- Nutka
- Przyjaciel forum
- Posty: 31259
- Na forum od: 20 lut 2015 19:53
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 5
Re: Kiszona kapusta
Jak już mam obgotowaną kapustę ,uduszone mięsa+kiełbasa,boczek wrzucam do gara.
Z przypraw dodaję grzyby suszone,/wcześniej obgotowane/parę suszonych śliwek,/wcześniej namoczonych/po kilka ziaren ziela i jałowca,liść laurowy
trochę przecieru pomidorowego,sól i pierz,majeranek
To wszystko mi pomalutku pyrkocze.Na drugi dzień znowu powtarzam to pyrkotanie
Podobno dobry bigos powinien się trzy dni gotować ale jeszcze nigdy nie miałam tyle cierpliwości
Jak dla mnie dwa dni wystarczają
Re: Kiszona kapusta
Natomiast prawdziwy bigos gotuję, dodaję wówczas grzybki (ale nie obgotowuję) mówię tutaj o kiszonej kapuście dodaję jeszcze trochę świeżej , czasami daję śliwkę , rodzynki - dla mnie jest bardzo smaczny , gotuję tak jak Dana 2 dni