Jeszcze nie wiem co będzie pieczone na święta,ale podaję przepis na ciacho ,które upiekłam wczoraj....
jak się uda to później wstawię zdjęcie.
CYTRYNOWIEC:
upiec biszkopt z czterech jaj,następnie robimy masę.
MASA:
3 budynie śmietankowe z cukrem gotujemy w 1 litrze wody dodając 3/4 szklanki cukru,jedną galaretkę cytrynową i sok z 1/2 cytryny.Ostudzić i utrzeć mikserem z kostką masła.Masę wykładamy na upieczony biszkopt.Wkładamy do lodówki.
Teraz ubijamy 1/2 litra śmietany 30-36 % ,dodać ok 1/2 szklanki cukru pudru+ żelatynę(4-5 łyżeczek rozpuścić
w około pół szklanki gorącej wody) i sok z 1/2 cytryny.Ubitą śmietanę z cukrem,żelatyną i sokiem
wyłożyć na biszkopt z masą.
Wycisnąć sok z jednej cytryny i w soku moczyć herbatniki Petit i układać na placek.Pozostały sok podgrzać z cukrem pudrem robiąc lukier i polać po ciastkach...można też zrobić polewę.
Smacznego