Strona 18 z 22

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

: 18 gru 2016 21:50
autor: MaKa1

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

: 18 gru 2016 21:53
autor: Nutka
No nie mówiłam ;) ,że Makuś to pierwsza cukierniczka forum :roll: :lol:

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

: 18 gru 2016 23:35
autor: danusia57
MaKa :serce: :kwiat: wiedziałam że mnie nie zawiedziesz i napiszesz fajny przepis.
Zrobię na święta budyniowiec, bo mi zięć jęczy że był taki pyszny i on chce jeszcze :lol: :lol:
Cytrynowiec fajny przepis może się skuszę :D :D
Zrobię tez ciasto rybki :kwiat: bo do tej pory nie miałam czasu :oops: :oops:
sernik z cytrynową nutką i wafle MaKa :kwiat: i japońca :D
A obiecywałam sobie że upiekę tylko dwa ciasta :lol: :lol: :lol:

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

: 19 gru 2016 09:17
autor: MaKa1
Nutka pisze:No nie mówiłam ;) ,że Makuś to pierwsza cukierniczka forum :roll: :lol:
Nutko..... :oops:
Dziewczyny zapomniałam dodać,że akurat w tym przepisie dodałam do masy kawałki ananasa,
ale może być bez dodatków.
Podam wam jeszcze przepis na piernik....mój ojciec dawno temu dostał go od siostry ...jest smaczny,
ale ja nie przepadam za piernikami więc robiłam go może ze dwa razy.
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki,1/2 kostki margaryny,1 słoiczek dżemu np.wiśnia ,porzeczka ,truskawka....1 szklanka cukru,
2 jaja,duże opakowanie przyprawy do piernika,3 łyżeczki sody,2 łyżeczki kakao,1 szklanka mleka.
WYKONANIE:
Utrzeć w makutrze margarynę ,cukier,jaja.....dodać przyprawę do piernika,sodę,kakao, dżem.....nadal ucierać.....ucierając dodawać mąkę i mleko....dokładnie utarte wylać na blaszkę wysmarowaną i oprószoną bułką tartą(można użyć większej keksówki lub blaszkę kwadratową).Wstawić do piekarnika temp.około 150 stopni na tak orientacyjnie około 1 godz. Na upieczone zrobić polewę czekoladową lub posypać pudrem.
Smacznego i udanych wypieków :kwiat:

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

: 24 gru 2016 14:41
autor: MaKa1
Świąteczny sernik gotowany

[ obrazek zewnętrzny ]

[ obrazek zewnętrzny ]

Smacznego!

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

: 03 gru 2017 13:34
autor: zawiela
malgorzatas pisze: 29 paź 2015 10:49 [ obrazek zewnętrzny ]

Idę do wnuka a z gołą ręką nie wypada to zabieram serniczek....chyba się udał...jeszcze gorący :D
bez spodu...sam ser...jak kogoś interesuje przepis to podam... :D
Ja poproszę przepis na cieplutki serniczek :kwiat: :kwiat: :) :)

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

: 03 gru 2017 15:09
autor: malgorzatas
Dzień Dobry :kwiat: bardzo proszę... :D

Składniki ;
kilogram dobrze odciśniętego tłustego białego sera ( nie może być kwaśny)
dwie niepełne szklanki cukru
8 jaj
kostka masła 250
1 budyń waniliowy,olejek waniliowy,3do 4 torebek małych cukru waniliowego a jeszcze lepiej laskę prawdziwej wanili
cytrynę i bakalie;10 dkg rodzynek,3 dag płatków migdałowych,5 dag smażonej skórki pomarańczowej..jeśli nie lubicie skórki to olejek pomarańczowy.
Można sobie ułatwić zadanie i kupić ser zmielony
Wykonanie........
Przygotujemy bakalie..płuczemy i razem z płatkami wsypujemy do miseczki
Przepuszczamy ser przez sito...jeśli jest już zmielony to nie robimy nic...
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło ( niech nie daj Boże się nie przypali) :shock: i odstawiamy do ostygnięcia.
Smarujemy blachę lub dużą tortownicę masłem,wysypujemy tartą bułką i odstawiamy na bok żeby nie przeszkadzała ;)
Rozbijasz jajka nad garnkiem w którym potem ubijasz pianę na sztywno.Białka lądują w garnku,żółtka w makutrze.Garnek z białkami wstawiasz do lodówki.
Do żółtek dodajesz cukier,szczyptę soli,wanilię,któryś z dodatków aromatycznych,sok z połówki cytryny.Ucierasz puszysty kogel mogel....
Do kogla- mogla dodajesz ser,sypki budyń...wciąż ucierając...
Wlewasz do masy zimne już masło,a potem jeszcze chwila ucierasz.Włączasz piekarnik..ma być rozgrzany do 180 st...gdy będziesz do niego wkładać tortownicę lub blachę.Wsypujesz do makutry bakalie i drewnianą łyżką starannie mieszasz je z masą serową.
Wyjmujesz z lodówki biała i ubijasz je mikserem na sztywno...mikser potem na bok bo już nie będzie potrzebny....
Drewnianą łyżką powoli łączysz masę serową z białkami i od razu zgarniasz na tortownicę i wkładasz sernik na 60 min do piekarnika...nie otwierasz już piekarnika.Po 40 minutach zaglądamy przez szybkę czy aby sernik na wierzchu za mocno nie zbrązowiał...jeśli tak to otwieramy piekarnik na moment i przykrywamy folią aluminiową...pamiętając o rękawicach,
Szybko wsuwasz ciasto z powrotem do piekarnika....gdy minie dalsze 10 do 20 min wyjmujesz sernik z piekarnika niech powoli stygnie w temperaturze pokojowej.Zanim rozluźnisz boki tortownicy lub blachy przeciągnij ostrzem noża między jej ściankami a sernikiem.

Przepis ma trochę lat i jest dokładnie opisany...ja nie dodaję bakalii ,kupuję ser zmielony...

życzę smacznego :kwiat: :kwiat:

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

: 03 gru 2017 21:59
autor: zawiela
Dziękuję ślicznie :serce: :kwiat: :kwiat:

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

: 04 gru 2017 23:47
autor: mary jo
Małgosiu :) dokładnie taki sernik robię od lat,najlepszy z najlepszych :D
Właśnie przed chwilą wyjęłam z piekarnika :lol: jutro pojedzie do Stasia :D

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

: 06 gru 2017 10:00
autor: Fionka
Małgosiu , czy może być taki ser z wiaderka pt: Serek na Sernik :?: :?: