Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
: 16 gru 2017 17:40
Makowiec na kruchym cieście
Ciasto
3 szklanki mąki,
2 jajka,szczypta soli,
1 margaryna Kasia,
1/4 kostki drożdży.
1/5 szklanki cukru,
Kruszonka
1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
1 czubata łyżki margaryny Kasia.
Mak-ja ide na skróty i używam z puszki
Wykonanie ciasta
Drożdże rozkruszyć do miski,posypać je cukrem i odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce.Mąkę przesiać do miski,dodać pokrojoną margarynę,szczypte soli i jajka,wlać zaczyn i wyrabić ciasto.Wyrobione ciasto zawinąć w folie i włożyć do zamrażalnika na ok 15 minut.
Wykonanie kruszonki
Mąkę zmieszać z cukrem,dodać margarynę i rozetrzeć w palcach az zrobi się kruszonka.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na papier do pieczenia(ja robię w tortownicy).Na ciasto wyłożyć mak i na wierzch posypać kruszonką.
Piec ok 30 minut w 180 stopniach.Smacznego
Zdjęcie wstawię jak będę to ciasto piekła na Święta
Ciasto
3 szklanki mąki,
2 jajka,szczypta soli,
1 margaryna Kasia,
1/4 kostki drożdży.
1/5 szklanki cukru,
Kruszonka
1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
1 czubata łyżki margaryny Kasia.
Mak-ja ide na skróty i używam z puszki
Wykonanie ciasta
Drożdże rozkruszyć do miski,posypać je cukrem i odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce.Mąkę przesiać do miski,dodać pokrojoną margarynę,szczypte soli i jajka,wlać zaczyn i wyrabić ciasto.Wyrobione ciasto zawinąć w folie i włożyć do zamrażalnika na ok 15 minut.
Wykonanie kruszonki
Mąkę zmieszać z cukrem,dodać margarynę i rozetrzeć w palcach az zrobi się kruszonka.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na papier do pieczenia(ja robię w tortownicy).Na ciasto wyłożyć mak i na wierzch posypać kruszonką.
Piec ok 30 minut w 180 stopniach.Smacznego
Zdjęcie wstawię jak będę to ciasto piekła na Święta