Strona 2 z 3

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

: 16 lis 2015 23:25
autor: Princi
To jesteśmy umówione na gołąbki :) ;) :lol: :lol:

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

: 17 lis 2015 13:51
autor: forumowicz
Goloneczka ;)

Składniki :
golonka
Warzywa jak do rosołu (cebula nieobierana)
Cola
Piwo karmelowe
Liść laur
Pierprz lub ziele angielskie
Inne przyprawy według uznania.
Woda ;)
Ziemniaki .
Jabłka antonówka ,lub szara reneta :kwiat:

W duzym garze gotuję golonki w warzywach i przyprawach.Mniej więcej w połowie procesu gotowania dolewam piwo i colę.
Tak ugotowaną ale nie do miękkośći przekładam do naczynia żaroodpornego szklanego , podlewam wywarem z gotowania i piekę ,pod koniec pieczenia odkrywam by się zarumieniła ,obsypuję ziemniakami by się razem zapiekły na rumiano (ziemniaki wczesniej lekko sparzam ) ,oraz jabłkami przekrojonymi na połówki.
Cebula nieobrana ,piwo i cola nadają jej ciemny kolor i odpowiedni aromat.

Smacznego :kwiat:

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

: 17 lis 2015 16:34
autor: danusia57
Princi pisze:To jesteśmy umówione na gołąbki :) ;) :lol: :lol:
Ja robię gołąbki zawijane :D w sosie pomidorowym,a na deser zjemy brzoskwinie(soczek pewnie już wypity) :lol: :lol:

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

: 17 lis 2015 16:45
autor: Princi
I tu czeka miła niespodzianka .......soczek brzoskwiniowy jest schowany w szafie ;) :lol: :lol: :lol: :lol:........ ale brzoskwiń już niestety nie ma :(

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

: 17 lis 2015 17:14
autor: danusia57
Oj żeby mole go nie wypiły :lol: :lol: :lol:


Mam fajny przepis na pieczoną białą kiełbasę:
Kupuję kiełbasę parzoną,nakłuwam i smaruję olejem,wkładam do naczynia żaroodpornego,zapiekam pod przykryciem
w 180stopniach 50min.
MASA: 5łyżek musztardy rosyjskiej mieszam z 3 łyżkami wody,1 łyżką płynnego masła i 2 łyżkami bułki tartej.
Masę tą kładziemy na kiełbasę na 20 min przed końcem pieczenia.

Na pewno będzie Wam smakowała :kwiat:

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

: 18 lis 2015 21:02
autor: danusia57
KARCZEK PIECZONY(robię go w worku do pieczenia)
1,8 kg karczku,3-4 ząbki czosnku,4 listki laurowe,sól,pieprz,pieprz ziołowy,majranek,zioła prowansalskie,olej,
10-12 goździków
Mięso opłucz,naszpikuj pokrojonymi na pół ząbkami czosnku,oraz goździkami.Natrzyj solą,pieprzem,ziołami.Oprósz
majrankiem i pieprzem ziołowym.Obłóż listkami ziela angielskiego,przykryj i wstaw do lodówki na 1-2dni.
Następnie włóż do worka,nakłuj w kilku miejscach,skrop olejem i piec ok 2godz w 190 stopniach.
Smacznego :kwiat:

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

: 19 lis 2015 10:11
autor: forumowicz
Królik w sosie paprykowo-orzechowym ;) z nutką cytrynową :)
Składniki :

Królik
Orzechy włoskie
Papryka
Koper
Przyprawy
Cytryna
Olej

W takiej marynacie poleży do 14:00 ;) :lol:

Do naczynia żaroodpornego i pieczemy.

Sosik z pieczenia miksujemy z resztą z marynaty dodajemy śmietanę 24 % lub 30% .
Dzisiaj z łyżką ziemniaków i sałatą mix ;)

Właśnie się maceruje ;)

[ obrazek zewnętrzny ]
Smacznego :kwiat:
na specjalne zamówienie ,no cóż ;) :lol: :o

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

: 19 lis 2015 11:22
autor: forumowicz
danusia57 pisze:Oj żeby mole go nie wypiły :lol: :lol: :lol:


Mam fajny przepis na pieczoną białą kiełbasę:
Kupuję kiełbasę parzoną,nakłuwam i smaruję olejem,wkładam do naczynia żaroodpornego,zapiekam pod przykryciem
w 180stopniach 50min.
MASA: 5łyżek musztardy rosyjskiej mieszam z 3 łyżkami wody,1 łyżką płynnego masła i 2 łyżkami bułki tartej.
Masę tą kładziemy na kiełbasę na 20 min przed końcem pieczenia.

Na pewno będzie Wam smakowała :kwiat:
Danusiu wczoraj robiłam ale foteczki nie mogłam zrobić potwierdzam pychotka :kwiat: :)

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

: 19 lis 2015 16:49
autor: danusia57
Kruszynko,czy ty masz fermę królików :?:

Cieszę się że przepis trafił w twoje wysublimowane podniebienie :lol: :lol:

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

: 19 lis 2015 17:04
autor: Adela
:lol: :lol: :lol:
ja te przepisy Kruszynki na królika na pewno wypróbuję :) jak będę miała więcej stołowników ;)
Kruszynko :kwiat: czy w tym ostatnim przepisie jest sok z cytryny czy także skórka z niej? :?
a orzechów,koperku itp. to tak po garsteczce ?