Strona 3 z 3

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

: 19 lis 2015 17:49
autor: forumowicz
Danusiu tak mam fermę ;) :lol: oj tak z wiekiem wysublimowane a jakże ,jutro będą placuszki ziemniaczane pychotka chodzą za mną :)
Adelko sok wyciskam z cytryny zapomniałam o warzywach do duszenia razem z mięskiem.(bardzo dobra jest pomarańcza -sok)
Winko wytrawne białe duża szklanka ;)
Daję dużo koperku i sporo orzechów tak 3/4 szklanki .
Smaczniusiego . :)

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

: 21 lis 2015 23:14
autor: danusia57
Mam jeszcze jeden przepis na białą kiełbasę,oto on:
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem,ułożyć ciasno kiełbasę,nakłuć wykałaczką w kilku miejscach.
Natrzeć zgniecionym czosnkiem,tymiankiem,majrankiem,solą,pieprzem,dodać liść laurowy,ziele angielskie,
skropić olejem i odstawić na ok 30 minut.Kiełbasę podlać ok 100ml wody,naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego
piekarnika 180 stopni.Piec 60 minut,co jakiś czas nakłuć kiełbasę.Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temp do 200stopni i odkryć naczynie.Smacznego :kwiat:

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

: 23 lis 2015 20:00
autor: danusia57
Przepis na BOCZEK PIECZONY jest koleżanki,ale był sprawdzony :)

W garnku zagotować ok 3 litry wody,dodać 3 ząbki czosnku,liść laurowy,2 ziela angielskie,3 łyżki soli.
Włożyć boczek w gorącą wodę z przyprawami,przykryć i odstawić do nast dnia.Wyjąć z wody,naciąć w kilku
miejscach i wcisnąć czosnek,natrzeć cały PRZYPRAWĄ DO MIĘS(Knorr lub Prymat).
Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia,wlać 1 szklankę mleka,położyć boczek i nakryć folią aluminiową.
Piec ok 1godz i 30min w 200stopniach.Na 30 min przed końcem zdjąć folię.
Smacznego :kwiat:

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

: 08 gru 2015 16:54
autor: danusia57
KURCZAK PIECZONY
kurczak ok 1,5kg,7 łyżek oliwy
5 marchewek,3 pietruszki, 1 cytryna - wyszorowana i sparzona,
7 ząbków czosnku,3gał św rozmarynu,zioła prowansalskie,słodka papryka,sól,pieprz,
przyprawa do kurczaka.
Kurczaka dokładnie myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,następnie nacieramy przyprawami,solą,pieprzem.
Wnętrze kurczaka smarujemy trzema łyżkami oliwy.Następnie nadziewamy go pokrojoną w grube plastry cytryną,
gałązki rozmarynu i 4 ząbki czosnku.
Myjemy,obieramy i kroimy wzdłuż marchewkę i pietruszkę.
Kurczaka wkładamy do gęsiarki nasmarowanej oliwą,obok kładziemy marchewkę,pietruszkę,pozostały czosnek,
św rozmaryn i posypujemy suszonym rozmarynem.
Przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 st, ok 2,5godz.Smacznego :kwiat:

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

: 22 gru 2015 21:36
autor: Sloneczko
Bardzo proszę o przepisy na pieczoną kaczkę.
Ale naprawdę sprawdzone przepisy.
W internecie jest pełno przepisów ale jakoś mi nie odpowiadają :?
A może ktoś piekł kaczkę i była bardzo smaczna :?:
Więc czekam z niecierpliwością ;)

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

: 22 gru 2015 22:28
autor: Felice
Słoneczko,kaczkę nacieram tylko solą czosnkiem i majerankiem.Nadziewam jabłkami (szara reneta).Pamiętaj piecze się w dość niskiej temperaturze dość długo.Na 10 minut 220 stopni potem 150-140.
Robiłam tez kiedyś z pomarańczami,ale tą lubimy najbardziej...po prostu kacza klasyka :lol:

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

: 23 gru 2015 18:42
autor: Sloneczko
Felice :kwiat: dzięki
Taką zrobiłam i niedługo się okaże jaki ma smak ;) :D

Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby

: 20 lut 2018 14:50
autor: forumowicz
A może cos takiego zjemy :?: ;)

[ obrazek zewnętrzny ]