Strona 1 z 12

A może śledziki ?

: 04 lis 2015 20:57
autor: Princi
Nie wiem czemu jeszcze nie ma tematu z moimi ulubionymi śledzikami :D
No to zaczynamy wariacje na temat śledzika ;) :lol: :lol: :lol:
Śledzie pod pierzynką
płaty śledziowe (na moją miskę 4-5 ,zależy od wielkości)
2 cebule
2 łyżki musztardy
2 łyżki oleju
2 łyżki gęstej śmietany ( i znów kryptoreklama bo używam 18% z Piątnicy)
4 łyżki majonezu
1łyżka posiekanej natki pietruszki ( może być mrożona bo ja takiej używam)
3-4 jajka ugotowane na twardo ( ja zawsze gotuję 4)
Śledzie wymoczyć.osuszyć,podzielić na dzwonka i ułożyć w salaterce (misce). Cebulę drobno posiekać w kostkę (można sparzyć ) i wymieszać z musztardą i majonezem. Wyłożyć na śledzie. Śmietanę wymieszać z majonezem i natką.Wyłożyć na cebulkę.Posiekać jajka i posypać po wierzchu. Smacznego :) :kwiat:

Re: A może śledziki ?

: 05 lis 2015 09:05
autor: Atina
Wiaderko śledzi ze sklepu w "kropki" :lol:,1cytryna,woda,czerwona cebula (2),pieprz,sól
Robota :)
Śledzie wymoczyć pokroić według uznania ,cebula w piórka
Zalewa : Oliwa Północy czyli olej rzepakowy pół szklanki +woda +cytryna+pieprz+sól,trochę cukru według uznania.Ja próbuję zalewa musi być kwaśno-ostro-słona
Wszystko zalać i odstawić na dzień ...może dwa :roll:
Prosty mój własny sposób :)

Re: A może śledziki ?

: 05 lis 2015 10:50
autor: Sloneczko
Śledzie namaczam w niedużej ilości wody ale wodę zmieniam często.
Zawsze mi się wydaje, ze w większej ilości wody śledzie są „sflaczałe” :D
Przygotowuje sos, w zależności od ilości śledzi zwiększam składniki:
3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany gęstej
1łyżka sosu chili lub bardzo ostrego keczupu(nieraz daję więcej)
2 ząbki czosnku- roztarte
4 kawałki suszonych pomidorów z oleju, drobno pokrojone
Wszystko ze sobą mieszam, dodając na koniec niedużo oleju z suszonych pomidorów. Jak kto lubi.
Wymoczone i pokrojone według uznania śledzie wkładam do odpowiedniego pojemnika, zawsze skrapiam sokiem z cytryny i zalewam zrobionym sosem.
Kroję drobniutko sporo koperku i układam na wierzchu , dokładając dla ozdoby drobno pokrojonej, czerwonej papryki.

Re: A może śledziki ?

: 05 lis 2015 10:54
autor: forumowicz
Moje śledziki : ;) :)
Płaty podmoczyć lekko .Pokroic jak kto lubi np w dzwoneczki wstawic do lodówki na noc by stężały.
W misce najlepiej szklanej przeżroczystej układać warstwami: śledziki ,koperek ,plastry cytryny ,pomidora i jabłka( pachnace np antonówka)skrapiać oliwą.
I tak do samej góry saleterki.
Polewam obficie warstwy dobrym olejem.

Ozdabiam ostatnią warstwę np owocami :kiwi pomarańczą itd .
Gotowe super smakują :) :kwiat:

Re: A może śledziki ?

: 05 lis 2015 11:09
autor: Adela
oj dziewczyny :kwiat: czytam,czytam i wyglądam jak pies Pawłowa w trakcie eksperymentu :lol: :lol:
jutro robię śledzie :o :lol: :lol: :lol:

Re: A może śledziki ?

: 05 lis 2015 11:12
autor: forumowicz
kruszynka pisze:Moje śledziki : ;) :)
Płaty podmoczyć lekko .Pokroic jak kto lubi np w dzwoneczki wstawic do lodówki na noc by stężały.
W misce najlepiej szklanej przeżroczystej układać warstwami: śledziki ,koperek ,plastry cytryny ,pomidora i jabłka( pachnące np antonówka)skrapiać oliwą.
I tak do samej góry saleterki.
Polewam obficie warstwy dobrym olejem.

Ozdabiam ostatnią warstwę np owocami :kiwi pomarańczą itd .
Gotowe super smakują :) :kwiat:
Zapomniałam o plastrach cebulki białej i czerwonej na przemian :!: :lol: ;)

Re: A może śledziki ?

: 05 lis 2015 11:15
autor: Sloneczko
Bo za poważnie zabrałaś się do roboty w kuchni [ obrazek zewnętrzny ]

Re: A może śledziki ?

: 05 lis 2015 11:26
autor: forumowicz
:lol: :lol: ;) Panowie są do roboty ;) :lol:

Re: A może śledziki ?

: 05 lis 2015 11:27
autor: Sloneczko
Adelka :kwiat: eksperymenty w kuchni są jak najbardziej wskazane ;) :D

Re: A może śledziki ?

: 05 lis 2015 11:33
autor: Adela
Wiem :kwiat: ciągle to robię :lol: :lol: :lol: