Strona 8 z 12

Re: A może śledziki ?

: 22 gru 2015 12:46
autor: Lewek
Śledzie z grzybami suszonymi :
Śledzie moczymy i kroimy na kawałki , takie jakie komu pasują.
Cebulkę kroimy w piórka i szklimy na oleju. Doprawiamy wegetą, pieprzem, można dodać maggi. Dodajemy koncentrat pomidorowy i razem chwilę smażymy.
Suszone grzyby ( wcześniej namoczone ), gotujemy, po wystygnięciu kroimy w paseczki. Dodajemy do cebulki i chwilę wszystko smażymy. Po wystygnięciu dodajemy pokrojone śledzie .
Proporcji nie podaję, robię wszystko " na oko " , ale polecam ten przepis, uwielbiam te śledziki.

Re: A może śledziki ?

: 23 gru 2015 18:15
autor: Cypis
danusia64 pisze:Robiłam ostatnio śledzie z Waszych przepisów ;)
Przygotowanie śledzi zrobiłam z przepisu Basiat :serce: a resztę zrobiłam w sosie chrzanowym z przepisu Słoneczka :serce:
Pychota :shock: Polecam wszystkim :D
Ja również tak zrobiłam jak danusia64. Śledziki pychotka!!! Dałam tylko mniej cukru do zalewy, ale to wedle uznania. Bardzo dziękuję za te przepisy. Na stałe zagoszczą w mojej kuchni :) :kwiat: :kwiat:

Re: A może śledziki ?

: 23 gru 2015 18:26
autor: Sloneczko
Smacznego dziewczyny :kwiat: :kwiat: :D

Re: A może śledziki ?

: 23 gru 2015 19:04
autor: Jasmina55
Potwierdzam śledzie z przepisu słoneczka w sosie chrzanowym naprawdę dobre,dzięki :kwiat: słoneczko za przepis. Życzę wszystkim kucharkom dużo odpoczynku po świętach. :D

Re: A może śledziki ?

: 23 gru 2015 19:58
autor: basiat
Ja też już zrobiłam moje śledziki :D :D
Patrzę na nie i ślinka mi leci....Chyba się skuszę :? :?

Smacznych potraw życzę :serce:

Re: A może śledziki ?

: 23 gru 2015 21:29
autor: Lewek
Też robiłam śledziki wg przepisu Basiat - super baza :D
Słoneczko Twoje chrzanowe tez robiłam, zjadłam i znowu zrobiłam :D

Re: A może śledziki ?

: 23 gru 2015 22:00
autor: basiat
Jak pożrę :? swoje, to następne będą Słoneczka :D

Re: A może śledziki ?

: 07 sty 2016 11:29
autor: Ewusia
No to i ja dodam przepis na moje ulubione śledziki, zawsze jako pierwsze znikają ze stołu:

ŚLEDZIE Z JABŁKIEM I CEBULKĄ
ok. 0,5 kg płatów śledziowych (6-7 szt.)
2 spore białe cebule
2 spore jabłka
zalewa:
0,5 szklanki octu jabłkowego
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
mały słoiczek koncentratu pomidorowego 30%
Wykonanie: 1. śledzie po wymoczeniu pokroić 2. na tarce o grubych oczkach zetrzeć cebulę i jabłka (w osobnej misce) 3. składniki zalewy zagotować, wrzącą zalać starte jabłka i cebulkę, wymieszać, po wystudzeniu połączyć ze śledziami.
Smak tych śledzi można zaostrzyć dodając więcej octu niż oleju lub złagodzić czyniąc odwrotnie.
SMACZNEGO

Re: A może śledziki ?

: 25 mar 2016 23:24
autor: gorkaa
a gdzie przepis na śledzie Feli ?

Re: A może śledziki ?

: 26 mar 2016 09:53
autor: Maja1912
Witam.
Podaję przepis na pyszne szybko, robione śledzie zielone w zalewie, które znikają ze stołu w ekspresowym tempie nie tylko u mnie, ale i u tych, którym przepis podałam :D

4 bardzo duże łyżki ketchupu ostrego najlepiej Pudliszki
1 szklanka wody
1/2 szklanki octu
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
4 większe cebule - pokrojone w kostkę
Wymienione składniki zagotować.
Do gotującej zalewy dodać 1 kg zielonych śledzi, pokrojonych w paski ok. 1,5 cm (płaty mogą być mrożone lub świeże, uprzednio płat trzeba podzielić na pół). Gotować co bardzo ważne tylko 2 minuty - z zegarkiem w ręku, jeśli będą dłużej to się rozlecą i zdjąć
z ognia. Dobre już na następny dzień, choć zaczynają znikać wcześniej :lol: :lol:
Smacznego :D