Strona 8 z 12
Re: A może śledziki ?
: 22 gru 2015 12:46
autor: Lewek
Śledzie z grzybami suszonymi :
Śledzie moczymy i kroimy na kawałki , takie jakie komu pasują.
Cebulkę kroimy w piórka i szklimy na oleju. Doprawiamy wegetą, pieprzem, można dodać maggi. Dodajemy koncentrat pomidorowy i razem chwilę smażymy.
Suszone grzyby ( wcześniej namoczone ), gotujemy, po wystygnięciu kroimy w paseczki. Dodajemy do cebulki i chwilę wszystko smażymy. Po wystygnięciu dodajemy pokrojone śledzie .
Proporcji nie podaję, robię wszystko " na oko " , ale polecam ten przepis, uwielbiam te śledziki.
Re: A może śledziki ?
: 23 gru 2015 18:15
autor: Cypis
danusia64 pisze:Robiłam ostatnio śledzie z Waszych przepisów
Przygotowanie śledzi zrobiłam z przepisu Basiat
a resztę zrobiłam w sosie chrzanowym z przepisu Słoneczka
Pychota
Polecam wszystkim
Ja również tak zrobiłam jak
danusia64. Śledziki pychotka!!! Dałam tylko mniej cukru do zalewy, ale to wedle uznania. Bardzo dziękuję za te przepisy. Na stałe zagoszczą w mojej kuchni
Re: A może śledziki ?
: 23 gru 2015 18:26
autor: Sloneczko
Re: A może śledziki ?
: 23 gru 2015 19:04
autor: Jasmina55
Potwierdzam śledzie z przepisu
słoneczka w sosie chrzanowym naprawdę dobre,dzięki
słoneczko za przepis. Życzę wszystkim kucharkom dużo odpoczynku po świętach.
Re: A może śledziki ?
: 23 gru 2015 19:58
autor: basiat
Re: A może śledziki ?
: 23 gru 2015 21:29
autor: Lewek
Też robiłam śledziki wg przepisu Basiat - super baza
Słoneczko Twoje chrzanowe tez robiłam, zjadłam i znowu zrobiłam
Re: A może śledziki ?
: 23 gru 2015 22:00
autor: basiat
Jak pożrę
swoje, to następne będą Słoneczka
Re: A może śledziki ?
: 07 sty 2016 11:29
autor: Ewusia
No to i ja dodam przepis na moje ulubione śledziki, zawsze jako pierwsze znikają ze stołu:
ŚLEDZIE Z JABŁKIEM I CEBULKĄ
ok. 0,5 kg płatów śledziowych (6-7 szt.)
2 spore białe cebule
2 spore jabłka
zalewa:
0,5 szklanki octu jabłkowego
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
mały słoiczek koncentratu pomidorowego 30%
Wykonanie: 1. śledzie po wymoczeniu pokroić 2. na tarce o grubych oczkach zetrzeć cebulę i jabłka (w osobnej misce) 3. składniki zalewy zagotować, wrzącą zalać starte jabłka i cebulkę, wymieszać, po wystudzeniu połączyć ze śledziami.
Smak tych śledzi można zaostrzyć dodając więcej octu niż oleju lub złagodzić czyniąc odwrotnie.
SMACZNEGO
Re: A może śledziki ?
: 25 mar 2016 23:24
autor: gorkaa
a gdzie przepis na śledzie Feli ?
Re: A może śledziki ?
: 26 mar 2016 09:53
autor: Maja1912
Witam.
Podaję przepis na pyszne szybko, robione śledzie zielone w zalewie, które znikają ze stołu w ekspresowym tempie nie tylko u mnie, ale i u tych, którym przepis podałam
4 bardzo duże łyżki ketchupu ostrego najlepiej Pudliszki
1 szklanka wody
1/2 szklanki octu
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
4 większe cebule - pokrojone w kostkę
Wymienione składniki zagotować.
Do gotującej zalewy dodać 1 kg zielonych śledzi, pokrojonych w paski ok. 1,5 cm (płaty mogą być mrożone lub świeże, uprzednio płat trzeba podzielić na pół).
Gotować co bardzo ważne tylko 2 minuty - z zegarkiem w ręku, jeśli będą dłużej to się rozlecą i zdjąć
z ognia. Dobre już na następny dzień, choć zaczynają znikać wcześniej
Smacznego