Zupy
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Zupy
Daję duzo włoszczyzny, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, kapusta surowa,buraki no i ziemniaczki.
Przyprawy to ziele angielskie, listek laurowy, pieprz i sól.
Wszystko jest pokrojone w kosteczkę, kapusta w paseczki i zazwyczaj wszystko razem gotuję.
Dzień wcześniej nastawiam do namoczenia fasolę Jasia
I później gotuje ja juz razem w zupie.
Na koniec daje dużo barszczu lub żurku kiszonego i zaprawiam śmietaną.
Nieraz jak nie mam czasu to kupuje włoszczyznę mrożoną i dodaję fasolkę z puszki, już po ugotowaniu zupy.
Natomiast buraki muszą być świeże.
- Adela
- Przyjaciel forum
- Posty: 8986
- Na forum od: 12 lip 2014 15:10
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 9
Re: Zupy
Atinko najszybciej to ja gotuję z mrożonki pt.Barszcz ukraiński,tylko troszkę uszlachetniamAtina pisze:Dziewczyny napiszcie dobry sprawdzony sposób na barszcz ukraiński
Szybki i łatwy jest takowy ?
Gotuję na mięsku/jakie masz i lubisz/,bo lepszy np.kawałek kurczaka,jak się podgotuje dodaję ową mrożonkę i troszkę innych/lubię dużo warzyw/-marchew+groszek,fasolka szparagowa,1/2 opakowania/przełamuję bez rozmrażania/puree z buraków- już pod sam koniec gotowania żeby zachowały kolor i łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Jeśli dzień wcześniej pamiętałam i namoczyłam fasolę to dodaję ją na początku gotowania,jeśli nie trudno dodaję z puszki przyprawy jak zwykle.
Ziemniaki gotuję z zupą lub oddzielnie.
Przed podaniem dodać śmietanę.
Wszystkim smakuje
- Felice
- Przyjaciel forum
- Posty: 20163
- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Zupy
Atnko,łatwy to on jest,ale nigdy szybki.Atina pisze:Dziewczyny napiszcie dobry sprawdzony sposób na barszcz ukraiński
Szybki i łatwy jest takowy ?
Mój,przepis rodzinny,przekazany mi przez mamę.
Fasolę moczę,odlewam wodę i obgotowuję w nowej.
Wywar musi być na wołowinie i wędzonce np.wędzonych żeberkach.Przyprawy jak do innej zupy.Dodaję kapustę włoską poszatkowaną,wszystkie warzywa w paseczki,fasolę.Gotuję do miękkości.Następnie dodaję ziemniaki i na koniec buraki ugotowane też pokrojone w paseczki i podduszone pomidory lub przecier.Na koniec śmietana.