Zupy
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Zupy
Gotuję wodę z pokrojoną marchewką w talarki, ziemniaki w kostkę,daję włoszczyznę ale niepokrojoną,
Kawałki wiejskiej kiełbasy długości ok. 5-7 cm wkładam jak jest już miękka włoszczyzna.
W międzyczasie przesmażam wędzony boczek pokrojony w kosteczkę z cebulką oraz gotuję
kilka jajek na twardo. Gdy kiełbaska już jest ugotowana wlewam biały, kiszony barszcz lub żurek.
i zaprawiam kwaśną śmietaną. Doprawiam zmiażdżonym świeżym czosnkiem, solą i pieprzem.
Gotuję z 5 minut i wyłączam.
Wtedy wkładam pokrojone jajka, w zależności od humoru raz kroję je drobno a nieraz na ósemki,
przesmażony boczek oraz dużo drobniutko pokrojonego koperku.
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Zupy
Do wody wkładam,mięsko(dowolne)po szumowaniu,dodaję warzywa jak do jarzynowej,listek laurowy,ziemniaki
pokrojone w kostkę.Jak warzywa zmiękną,dodaję kalafior(kupuję zamrożony). Na końcu pokrojony koperek,majranek
i do smaku sól i pieprz.Ja nie zabielam zupy. Smacznego
-
- Super Kuracjusz
- Posty: 285
- Na forum od: 18 lis 2015 23:38
- Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
- Staż sanatoryjny: 6
Re: Zupy
Polecam zupkę "ala" gulaszową w moim wykonaniu.
Pokrojone w średnią kostkę mięso wieprzowe, (może być łopatka, karkówka, jak kto lubi), podsmażam z cebulką w wysokim garnku. Gdy lekko zbrązowieje, dodaję pieprz i sól. Wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki i lekko je podsmażam razem z mięsem. Zalewam wodą, dodaję startą marchew, pietruszkę i seler. Następnie liść laurowy, ziele angielskie. Wszystko gotuję do miękkości mięsa. Dodaję pokrojoną kapustę pekińską, kukurydzę, czerwoną fasolę z puszki, sos sojowy i parę kropel tabasco do smaku. Gotuję do miękkości. Można również dodać vegetę i kostki rosołowe.
Zupka jest treściwa i nadaje się w sam raz na zimowe obiadki.
Smacznego, pozdrawiam
Re: Zupy
Super przepis
[ obrazek zewnętrzny ]
Troszkę z daleka
Nieco bliżej .
[ obrazek zewnętrzny ]
- Felice
- Przyjaciel forum
- Posty: 20164
- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Zupy
Ja robię tak
Gotuję warzywka i mięsko,jakaś wędzonka np. Potem dodaję kiełbasę i białą i wędzoną - tak lubią i na koniec ukiszony żur (kiszę sama jak nie to kupuję ale tylko taki w butelce szklanej),ze 2-3 suszone grzybki,doprawiam czosnkiem,śmietaną i chrzanem. Smacznego.