Strona 1 z 1

Robimy pierogi, kopytka, pyzy i kluski

: 17 lis 2015 13:16
autor: Sloneczko
Ostatnio robiłam pierogi ze szpinakiem zapiekane z parmezanem.
Przepis na ciasto mam od 20 lat, dostałam od sąsiadki. Jakoś najlepiej je lubię ;)
Mniej więcej ok 500 g mąki, ok.250g wody wrzącej, 5 łyżek oleju,1 jajko,szczypta soli.
Najpierw mąkę zalewam wodą i mieszam. Jak przestygnie daję jajko, sól i rozgniatam
po czym wlewam olej i dalej zagniatam. Takie ciasto gotuje sie ok. 5 minut i jest miękkie.
A teraz farsz:
Szpinak miałam mrożony w brykietach, ok 80dag. Smażyłam na maśle do miękkości i wyparowania wody, razem z czosnkiem.
Uwielbiam czosnek więc daje go dużo :D Solę, pieprzę i daję gęstej śmietany ze 2 -3 łyżki.
W między czasie ugotowałam 4 jajka na miękko, pokroiłam je w kosteczkę i dodałam do szpinaku. Wymieszałam.
Lubię z jajkami bo farsz jest gęściejszy no i smaczniejszy.
Pierogi ugotowałam, wyjęłam do naczynia żaroodpornego, posypałam najpierw drobno pokrojonym koperkiem
następnie serem parmezanem i włożyłam na chwilkę do piekarnika.
Żeby tylko ser pięknie się rozpuścił :D

Re: Robimy pierogi, kopytka, pyzy i kluski

: 17 lis 2015 17:01
autor: danusia57
Robię pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami
1kg kapusty kiszonej,ok 80dkg pieczarek,liść laurowy,2 cebule,sól,pieprz
Kapustę ugotować do miękkości z liściem laurowym i z cebulką pokrojoną w kostke.Wyjąć i osączyć.Ja rozkładam ją na tacy,żeby wystygła i mocno wyciskam ręką z nadmiaru wody,kroję.Wrzucam do miski.Pieczarki myję,kroję w kostkę i smażę na oleju do zaniku soku,dodaję do kapusty.Smażę osobno 1 cebulę pokrojoną w kostkę na różowo,dodaję do farszu.Wszystko mieszam daję sól,pieprz do smaku.
Farsz robię na świeżo,odrazu zagniatam ciasto, wychodzi ok 70 pierogów.
CIASTO: przesiewam na stolnicę ok 1kg mąki robię dołek dodaję ok 1- 2łyżki oleju i zagniatam z dobrze ciepłą wodą,
TYLKO NIE Z GORĄCĄ :!: ja nie rozwałkowuję ciasta,tylko robię wałki(podobne do kopytek)i kroję równe kawałki,rozwałkowuję na placki.
Każda gospodyni ma swój sposób lepienia pierogów.
Gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oleju :) Smacznego :kwiat:

Re: Robimy pierogi, kopytka, pyzy i kluski

: 23 lis 2015 07:35
autor: Sloneczko
Dzisiaj po południu będę robiła pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym z pieczarkami.
Mięsko z rosołu przemielone przez maszynkę i doprawione solą i pieprzem.
Pieczarki pokrojone drobniutko i zasmażone na masełku z cebulką.
Zostało mi również sporo gotowanych ziemniaków tak ok. 50-60 dkg z wczorajszego obiadu,
więc je od razu wczoraj przecisnęłam przez praskę.
Dodam do nich ok 1kg surowych, startych na tarce i odciśniętych ziemniaków surowych oraz całą pulpę, która
zostaje po odciśnięciu ziemniaków. Do tego ok. 3-4 łyżki maki ziemniaczanej i tyle samo mąki pszennej oraz 2 jajka i sól.
Wyrabiam, robię kulki, nadziewam i wkładam do gotującej się wody.
Po około 2 minutach zaczynam leciutko mieszać drewnianą łyżką.
Po wypłynięciu gotuję ok. 5 minut.
Najlepiej lubię gorące i okraszone słoninką :D

Re: Robimy pierogi, kopytka, pyzy i kluski

: 23 lis 2015 12:11
autor: Adela
Jakie pracowite Słoneczko :o od świtu w garach miesza :lol: :lol: :lol:

Re: Robimy pierogi, kopytka, pyzy i kluski

: 23 lis 2015 12:13
autor: Sloneczko
Adela :kwiat: witaj uwielbiam gotować i uwielbiam swoja kuchnię.
A najwięcej przyjemności mi sprawia jak to smakuje moim dzieciom ;) :D

Re: Robimy pierogi, kopytka, pyzy i kluski

: 23 lis 2015 12:17
autor: Adela
Jak ja to rozumiem :D :kwiat:

Re: Robimy pierogi, kopytka, pyzy i kluski

: 23 lis 2015 12:28
autor: Sloneczko
Kto kobietę najlepiej zrozumie..... tylko kobieta ;) :D

Re: Robimy pierogi, kopytka, pyzy i kluski

: 19 gru 2015 23:03
autor: Fionka
Stary łódzki przepis na ciasto do pierogów.1 kg mąki przesianej przez sito 3 razy , ciepła woda ok 1 szklanki , 3 całe duże jaja , 2 żółtka.Jezeli jest za suche podlewam odrobiną wody i dodaje jeszcze jedno jajko.

Re: Robimy pierogi, kopytka, pyzy i kluski

: 19 gru 2015 23:12
autor: Adela
Ela z kilograma mąki?! Ty jesteś bardzo pracowita :o :kwiat:

Re: Robimy pierogi, kopytka, pyzy i kluski

: 03 sty 2017 11:53
autor: woytek
poszukuje spradzonego przepisu na pyzy,kartacze z miesem.