Robimy pierogi, kopytka, pyzy i kluski
: 17 lis 2015 13:16
Ostatnio robiłam pierogi ze szpinakiem zapiekane z parmezanem.
Przepis na ciasto mam od 20 lat, dostałam od sąsiadki. Jakoś najlepiej je lubię
Mniej więcej ok 500 g mąki, ok.250g wody wrzącej, 5 łyżek oleju,1 jajko,szczypta soli.
Najpierw mąkę zalewam wodą i mieszam. Jak przestygnie daję jajko, sól i rozgniatam
po czym wlewam olej i dalej zagniatam. Takie ciasto gotuje sie ok. 5 minut i jest miękkie.
A teraz farsz:
Szpinak miałam mrożony w brykietach, ok 80dag. Smażyłam na maśle do miękkości i wyparowania wody, razem z czosnkiem.
Uwielbiam czosnek więc daje go dużo Solę, pieprzę i daję gęstej śmietany ze 2 -3 łyżki.
W między czasie ugotowałam 4 jajka na miękko, pokroiłam je w kosteczkę i dodałam do szpinaku. Wymieszałam.
Lubię z jajkami bo farsz jest gęściejszy no i smaczniejszy.
Pierogi ugotowałam, wyjęłam do naczynia żaroodpornego, posypałam najpierw drobno pokrojonym koperkiem
następnie serem parmezanem i włożyłam na chwilkę do piekarnika.
Żeby tylko ser pięknie się rozpuścił
Przepis na ciasto mam od 20 lat, dostałam od sąsiadki. Jakoś najlepiej je lubię
Mniej więcej ok 500 g mąki, ok.250g wody wrzącej, 5 łyżek oleju,1 jajko,szczypta soli.
Najpierw mąkę zalewam wodą i mieszam. Jak przestygnie daję jajko, sól i rozgniatam
po czym wlewam olej i dalej zagniatam. Takie ciasto gotuje sie ok. 5 minut i jest miękkie.
A teraz farsz:
Szpinak miałam mrożony w brykietach, ok 80dag. Smażyłam na maśle do miękkości i wyparowania wody, razem z czosnkiem.
Uwielbiam czosnek więc daje go dużo Solę, pieprzę i daję gęstej śmietany ze 2 -3 łyżki.
W między czasie ugotowałam 4 jajka na miękko, pokroiłam je w kosteczkę i dodałam do szpinaku. Wymieszałam.
Lubię z jajkami bo farsz jest gęściejszy no i smaczniejszy.
Pierogi ugotowałam, wyjęłam do naczynia żaroodpornego, posypałam najpierw drobno pokrojonym koperkiem
następnie serem parmezanem i włożyłam na chwilkę do piekarnika.
Żeby tylko ser pięknie się rozpuścił