Sosy
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Sosy
Macie swoje sprawdzone przepisy , proszę podzielcie się nimi,a na pewno je wykorzystamy w kuchni
Ja zrobiłam najprostszy:
SOS POMIDOROWY
Wlałam do garnka wodę,dodałam liść laurowy,trochę vegety(lub kostkę rosołową)włożyłam wcześniej usmażone na oleju pulpety,bulion powinien je zakryć.Gotuję ok 30min,pod koniec dodaję koncentrat pomidorowy,pieprz,paprykę
sypką,z solą ostrożnie - vegeta jest słona
Powinnam zagęścić ten sos śmietana+mąka,ale zapomniałam kupić śmietanę
Zięć jest fanem kuchni i do sosu dodał..pokruszone kawałki zwykłego chleba (3kromki)zamieszał,zagotował.
Sos z pulpetami był REWELACYJNY,polecam
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Sosy
Robię bardzo prosto. Nalewam wody do garnuszka takiego 0,5 l, daje łyżkę masła, 1 łyżkę chrzanu, jarzynkę bez soli i konserwantów,
pieprz, sól, 1 kopiastą łyżkę kaszy manny(nieraz więcej jak chcę gęściejszy sos) i gotuję ok.5minut.
Następnie dodaję cały pęczek drobniutko pokrojonego koperku i 1 łyżkę śmietany. Tylko zagotowuję
- Felice
- Przyjaciel forum
- Posty: 20163
- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Sosy
Beszamel - łyżka masła,łyżka mąki,zrobić zasmażkę i mieszając wlać szklankę zimnego mleka.Doprawić vegetą,gałką muszkatołowa i gotowe.
Gdy robię klopsiki w sosie do zasmażki maślanej wlewam wywar z ugotowanych klopsików.
- Adela
- Przyjaciel forum
- Posty: 8986
- Na forum od: 12 lip 2014 15:10
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 9
Re: Sosy
Muszę spróbować sosu Słoneczka dobrze,że namroziłam kopru.
Do klopsików robię też najprostszy - gotuję wodę,wrzucam paczkę mrożonych warzyw/tzw.w paski/ i jak się zagotują wkładam do nich klopsiki,potem tylko doprawiam wedle fantazji.
Sos pomidorowy robię tak jak Włosi
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Sosy
40 dkg mielonego,1cebula,koncentrat pomidorowy,szczypta cukru,sól,pieprz,1łyżka ziół prowansalskich
Na oleju zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę,dodaj mielone,mieszaj i smaż aż mięso się zrumieni.Następnie dodaj
koncentrat pomidorowy,zamieszaj,dodaj przyprawy,duś jeszcze parę minut.
Ten sos dodaję do ugotowanego makaronu.Smacznego
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Sosy
SOS POMIDOROWY Z CUKINIĄ I PAPRYKĄ
2,5kg pomidorów,
2 żółte papryki,
1 mała cukinia,
2 łyżeczki oregano,
2 łyżeczki majeranku,
2 łyżeczki bazylii lub świeże liście,
4 ząbki czosnku,3 łyżeczki soli,
1 duża cebula,4 łyżki oleju,10 łyżek cukru,
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu,
120ml octu 10%
Pomidory sparzyć,obrać ze skórki,rozdrobnić blenderem i zagotować.Na patelni z olejem blanszować drobno pokrojoną cebulę i czosnek,a nast dodać do gotujących się pomidorów.Cukinie pokroić w cienkie paseczki,paprykę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do masy pomidorowej.Dodać wszystkie przyprawy i dusić ok 1godz.
Na koniec dodajemy ocet i chwile gotujemy.Gotowy sos nakładamy do słoików i pasteryzujemy ok 30 minut