Strona 1 z 2

Sosy

: 24 lis 2015 19:29
autor: danusia57
Ostatnio robiłam pulpety z mięsa mielonego,miałam dylemat jaki zrobić SOS do nich ;) :o .
Macie swoje sprawdzone przepisy :?:, proszę :kwiat: podzielcie się nimi,a na pewno je wykorzystamy w kuchni :)

Ja zrobiłam najprostszy:
SOS POMIDOROWY
Wlałam do garnka wodę,dodałam liść laurowy,trochę vegety(lub kostkę rosołową)włożyłam wcześniej usmażone na oleju pulpety,bulion powinien je zakryć.Gotuję ok 30min,pod koniec dodaję koncentrat pomidorowy,pieprz,paprykę
sypką,z solą ostrożnie - vegeta jest słona :!:
Powinnam zagęścić ten sos śmietana+mąka,ale zapomniałam kupić śmietanę :shock:
Zięć jest fanem kuchni ;) i do sosu dodał..pokruszone kawałki zwykłego chleba :!: (3kromki)zamieszał,zagotował.
Sos z pulpetami był REWELACYJNY,polecam :kwiat:

Re: Sosy

: 24 lis 2015 19:41
autor: Sloneczko
Danusiu :kwiat: dla mnie do pulpetów to najlepszy jest sos koperkowy.
Robię bardzo prosto. Nalewam wody do garnuszka takiego 0,5 l, daje łyżkę masła, 1 łyżkę chrzanu, jarzynkę bez soli i konserwantów,
pieprz, sól, 1 kopiastą łyżkę kaszy manny(nieraz więcej jak chcę gęściejszy sos) i gotuję ok.5minut.
Następnie dodaję cały pęczek drobniutko pokrojonego koperku i 1 łyżkę śmietany. Tylko zagotowuję :D

Re: Sosy

: 24 lis 2015 20:00
autor: danusia57
Do sosu wrzucasz pulpety :?: czy robisz osobno :?:

Re: Sosy

: 24 lis 2015 20:10
autor: Sloneczko
Jak robię pulpety to wkładam je do wody z przyprawami.
Jak są już prawie ugotowane to wtedy daję kaszę a za parę minut koperek i śmietanę.

Re: Sosy

: 24 lis 2015 20:22
autor: danusia57
Dzięki :kwiat: :kwiat:

Re: Sosy

: 24 lis 2015 23:01
autor: Felice
Ja sosy tego typu robię na bazie beszamelu.Chcę by był pomidorowy daję pomidory i.t.d.
Beszamel - łyżka masła,łyżka mąki,zrobić zasmażkę i mieszając wlać szklankę zimnego mleka.Doprawić vegetą,gałką muszkatołowa i gotowe.
Gdy robię klopsiki w sosie do zasmażki maślanej wlewam wywar z ugotowanych klopsików.

Re: Sosy

: 25 lis 2015 00:39
autor: Adela
Baaardzo lubię sos koperkowy :) i robię tak jak Felice na bazie beszamelu.Zupę koperkową też lubię :) bo :o chyba po prostu lubię koperek :lol: :lol:
Muszę spróbować sosu Słoneczka :) dobrze,że namroziłam kopru.
Do klopsików robię też najprostszy - gotuję wodę,wrzucam paczkę mrożonych warzyw/tzw.w paski/ i jak się zagotują wkładam do nich klopsiki,potem tylko doprawiam wedle fantazji.
Sos pomidorowy robię tak jak Włosi :)

Re: Sosy

: 25 lis 2015 18:14
autor: danusia57
Fajne przepisy :D ,na bazie beszamelu można też dodawać pieczarki :?:wcześniej usmażone :?:
Sosy z koperkiem i mrożonymi warzywami są super :kwiat: :kwiat:

Re: Sosy

: 29 lis 2015 14:59
autor: danusia57
SOS BOLOŃSKI
40 dkg mielonego,1cebula,koncentrat pomidorowy,szczypta cukru,sól,pieprz,1łyżka ziół prowansalskich

Na oleju zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę,dodaj mielone,mieszaj i smaż aż mięso się zrumieni.Następnie dodaj
koncentrat pomidorowy,zamieszaj,dodaj przyprawy,duś jeszcze parę minut.
Ten sos dodaję do ugotowanego makaronu.Smacznego :kwiat:

Re: Sosy

: 19 lip 2016 17:36
autor: danusia57
Sos do przygotowania na ,,później'' świetny jest do makaronu,ryżu,kasz

SOS POMIDOROWY Z CUKINIĄ I PAPRYKĄ
2,5kg pomidorów,
2 żółte papryki,
1 mała cukinia,
2 łyżeczki oregano,
2 łyżeczki majeranku,
2 łyżeczki bazylii lub świeże liście,
4 ząbki czosnku,3 łyżeczki soli,
1 duża cebula,4 łyżki oleju,10 łyżek cukru,
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu,
120ml octu 10%
Pomidory sparzyć,obrać ze skórki,rozdrobnić blenderem i zagotować.Na patelni z olejem blanszować drobno pokrojoną cebulę i czosnek,a nast dodać do gotujących się pomidorów.Cukinie pokroić w cienkie paseczki,paprykę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do masy pomidorowej.Dodać wszystkie przyprawy i dusić ok 1godz.
Na koniec dodajemy ocet i chwile gotujemy.Gotowy sos nakładamy do słoików i pasteryzujemy ok 30 minut