Strona 13 z 22

Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty

: 21 sie 2016 19:16
autor: eluunia
łał to cos pokićkałam :roll: ciekawe co z tego wyjdzie ...może da się wypić :lol: :lol:

Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty

: 21 sie 2016 21:37
autor: lawenda
Eluniu nie jestem fachowcem w dziedzinie nalewek, ale twój sposób też jest dobry, tylko trzeba wiedzieć w którym momencie dolać alkoholu. Jedni twierdzą, że zanim sfermentują owoce, a inni, że jak już sfermentują. Poszukaj na jakimś forum. Pozdrawiam i bądź dobrej myśli, będzie pyszna. :kwiat: :kwiat:

Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty

: 21 sie 2016 23:21
autor: Princi
Mnie jak czasem się śpieszy to potrafię wkiprać do słoika wszystko na raz ......wynik końcowy też potrafi sponiewierać ;) :lol: :lol: :lol:
Eluuniu :kwiat: niczym się nie przejmuj..... jak cukier się rozpuści wlej % i niech nabiera mocy urzędowej :)

Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty

: 22 sie 2016 08:24
autor: eluunia
Princi ja od soboty tak tym balonem mieszalam że juz cukier prawie się rozpuścil :) utro dopełnie resztę składników :lol: :lol: no i ma 3 tygodnie na leżakowanie :lol:

Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty

: 22 sie 2016 08:28
autor: eluunia
Lawendka dzięki to wlewanie będzie na wyczucie :)

Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty

: 06 wrz 2016 08:13
autor: Martinka
Witam. :D
Ostatnio robiłam kukułkówkę - nalewkę z cukierków kukułek.
70- 80 dkg. - cukierków -
500 ml spirytusu ( jeżeli użyjemy wódki, to należy dodać jej więcej z racji mniejszej zawartości alkoholu)
Kukułki rozpuszczamy w 500 ml wody. jeżeli dodamy wódki likier będzie słabszy i rzadszy.
Rozpuszczone kukułki studzimy i dodajemy alkohol - nigdy na odwrót, następnie przelewamy do czystych buteleczek.
MOCNE ! Przed użyciem wstrząsnąć. :D


Kolejna nalewka, którą zrobiłam a spróbowałam dopiero po urlopie, ponieważ musi czekać
miesiąc, aby smaki się przegryzły, to Nalewka Cytrynowa.:
Składniki:
8 cytryn
1 l spirytusu
3 szkl. cukru
3 szkl. wody.
Wodę zagotuj z cukrem - wystudź.
Cytryny sparz i osusz, zetrzyj skórkę, ale bez białego miąższu - bo jest gorzki
Wyciśnij sok z cytryn, i usuń pestki. Wlej do czystego słoja sok z cytryn i startą skórkę oraz syrop z wody i cukru.
Po 2 dniach przelej przez bibułkę filtracyjną do buteleczek - odstaw na miesiąc. POLECAM. !!

Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty

: 28 paź 2016 20:03
autor: Leon43
a ja robię wg przepisu Princi
250 ml spirytusu
250 g cukru
250 ml wody
cztery nieduże pomarańcze
kilkadziesiąt ziaren kawy
Pomarańcze parzę i nie kroję. Nie kroję tylko całe nadziewam kawą.....w słoiku wyglądają niesamowicie.... i potem postępuję tak jak Zbigniew . Dodam,że dobrze jest żeby pomarańcze były przykryte alkoholem .

wsadziłem te 4 pomarańcze do słoika ale płyn nie przykrył pomarańczy...co robić?

Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty

: 08 gru 2016 23:57
autor: Princi
Leon sorki ale dopiero dopatrzyłam :oops: Wszystko zależy jaki słoik,mój jest pękaty ,okazały i mieści się w nim około 5-6 niedużych pomarańczy.W związku z tym żeby owoce były przykryte muszę do niego wlać podwójną dawkę % i cukrowego syropu. :)

Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty

: 09 gru 2016 07:13
autor: Leon43
Jutro będę zlewał wiec zobaczę jak smakuje. Ma barwę lekko żółtą..obok mam winogronowke...

Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty

: 09 gru 2016 07:16
autor: Leon43
Ra robił ktoś z Was nalewkę z kaliny koralowej? Okropnie zapachowe są owoce. Na razie się mroza aby zmniejszyć cierpkosc. Pochwalę się ze robi się też nalewka berberysowa.