Witam.
Ostatnio robiłam kukułkówkę - nalewkę z cukierków kukułek.
70- 80 dkg. - cukierków -
500 ml spirytusu ( jeżeli użyjemy wódki, to należy dodać jej więcej z racji mniejszej zawartości alkoholu)
Kukułki rozpuszczamy w 500 ml wody. jeżeli dodamy wódki likier będzie słabszy i rzadszy.
Rozpuszczone kukułki studzimy i dodajemy alkohol - nigdy na odwrót, następnie przelewamy do czystych buteleczek.
MOCNE ! Przed użyciem wstrząsnąć.
Kolejna nalewka, którą zrobiłam a spróbowałam dopiero po urlopie, ponieważ musi czekać
miesiąc, aby smaki się przegryzły, to Nalewka Cytrynowa.:
Składniki:
8 cytryn
1 l spirytusu
3 szkl. cukru
3 szkl. wody.
Wodę zagotuj z cukrem - wystudź.
Cytryny sparz i osusz, zetrzyj skórkę, ale bez białego miąższu - bo jest gorzki
Wyciśnij sok z cytryn, i usuń pestki. Wlej do czystego słoja sok z cytryn i startą skórkę oraz syrop z wody i cukru.
Po 2 dniach przelej przez bibułkę filtracyjną do buteleczek - odstaw na miesiąc. POLECAM. !!