zrobiłem nalewkę na kalinie koralowej. Owoce okropnie pachną. Włożyłem je do zamrażarki, a potem przelałem wrzątkiem. Tracą trochę zapachu, ale nalewka nadal jest zapachowa. Na imprezkę nie polecam.
składniki:
• 2 szklanki owoców kaliny
• 0,5 l spirytusu 96 proc.
• 0,5 l wódki
• 0,5 l miodu
• 2 szklanki owoców kaliny
• 0,5 l spirytusu 96 proc.
• 0,5 l wódki
• 0,5 l miodu
w zasadzie jest to proste jak konstrukcja ....
1.Owoce opłucz, dobrze osącz, zalej alkoholem.
2. Postaw w ciepłym, ciemnym miejscu.
3. Po 2 tygodniach zlej alkohol. Owoce wyciśnij, do soku dodaj płynny miód (ja akurat dodałem miód spadziowy z Krynicy).
4. Połącz z alkoholem i odstaw na tydzień.
5. Przefiltruj kilka razy, rozlej do butelek.
6. Nalewka powinna dojrzewać ok. pół roku, czyli moja z grudnia na razie jeszcze nie nabrała mocy...