Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
nie...nie musi , ale ja lubię takie podkręcanie aromatu Na przykład do nalewki z czeremchy dodaję kardamonu już parę osób z forum próbowało i były zachwycone
teraz robię nalewkę z winogron i głogu. Z tego roku jest z porzeczek i z wiśni.
Co do czeremchy to nie wiem gdzie rośnie, pewnie trzeba by gdzieś szukać
Obrzeża lasów , łąki a nie rzadko na wsiach przy starych obejściach.Polecam tą amerykańską,zwyczajna ma mniejsze i mniej aromatyczne owoce[ obrazek zewnętrzny ] Najlepiej zbierać ją jak już są trochę przymrozki , ja zrywam wcześniej i przemrażam w zamrażarce już oczyszczone i przebrane ( ptaszki lubią mi wyżreć co lepsze )
Elu na już zlaną do butelek naleweczkę ( półlitrowa butelka ) dodaję od 8 do 12 ziarenek kardamonu , to z reguły jedna lub dwie łuski Robiąc typową kardamonówkę rozgniatamy nasionka a gdy dodajemy dla przełamania smaku to wrzucamy bez rozgniatania I czekamy , czekamy ....tak minimum 3-4 miesiące