Ciasto francuskie - na słodko i nie tylko

Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 2303
Na forum od: 10 mar 2012 13:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Ciasto francuskie - na słodko i nie tylko

Post autor: danusia57 »

Z ciasta francuskiego można robić fajne chrupiące desery,paszteciki do barszczu i wiele innych smakołyków :)

Kiełbaski z serem:
1 op mrożonego ciasta francuskiego,
4 cienkie kiełbaski,
4 plastry żółtego sera,
1 jajko
Ciasto francuskie rozmrozić,nast rozłożyć je na papierze do pieczenia i przenieść na blachę piekarnika.
Ciasto pociąć na 8 kwadratów,a kiełbaski i ser przekroić na pół.Na każdy kwadrat położyć kiełbaskę i połowę sera.
Brzegi ciasta założyć na siebie i skleić.Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piec 15-20 minut.Dobre są na ciepło,ale na zimno też :)
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 24972
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Ciasto francuskie - na słodko i nie tylko

Post autor: Sloneczko »

Noooo i do tego czerwony barszczyk może być coooooo ;) :D
Awatar użytkownika
Adela
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 8986
Na forum od: 12 lip 2014 15:10
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9

Re: Ciasto francuskie - na słodko i nie tylko

Post autor: Adela »

Identycznie zrobimy bułeczki z nadzieniem cebulowym :) - pokrojoną w kostkę cebulę poddusić /zeszklić na małym ogniu dodając pieprz,sól /na boczku lub w wersji wegetariańskiej na oleju, przestudzić i albo robić małe trójkąty albo rulon,który po upieczeniu kroimy.
Do barszczyku lub jako przekąska do wina lub piwa ;)
Awatar użytkownika
Adela
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 8986
Na forum od: 12 lip 2014 15:10
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9

Re: Ciasto francuskie - na słodko i nie tylko

Post autor: Adela »

Mój wnuk lubi jak robię z jabłkiem :)
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 2303
Na forum od: 10 mar 2012 13:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Ciasto francuskie - na słodko i nie tylko

Post autor: danusia57 »

Do barszczu robię też paszteciki z pieczarkami :), ale kiełbaski lubią dzieci(małe) :serce:
Awatar użytkownika
Adela
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 8986
Na forum od: 12 lip 2014 15:10
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9

Re: Ciasto francuskie - na słodko i nie tylko

Post autor: Adela »

Mój maluch nie :( ale to w ogóle jest fajny i szybki sposób na coś dobrego na gorąco :)
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 2303
Na forum od: 10 mar 2012 13:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Ciasto francuskie - na słodko i nie tylko

Post autor: danusia57 »

Na szybko i słodko,smaruję nutellą i piekę,znika baaardzo szybko z talerza :lol: :lol:
Awatar użytkownika
asiulek
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Posty: 4514
Na forum od: 06 cze 2014 17:02
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 6

Re: Ciasto francuskie - na słodko i nie tylko

Post autor: asiulek »

Witam :serce: , a ja robię ze szpinakiem i łosiem, też pycha, zresztą wariacji może być bardzo dużo :D
Awatar użytkownika
asiulek
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Posty: 4514
Na forum od: 06 cze 2014 17:02
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 6

Re: Ciasto francuskie - na słodko i nie tylko

Post autor: asiulek »

miało być z łososiem :lol: :lol:
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 2303
Na forum od: 10 mar 2012 13:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Ciasto francuskie - na słodko i nie tylko

Post autor: danusia57 »

może być i z łosiem :lol: :lol: :lol: a jak robisz szpinak :?:
ODPOWIEDZ