Ciasto francuskie - na słodko i nie tylko

Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
Awatar użytkownika
asiulek
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Posty: 4514
Na forum od: 06 cze 2014 17:02
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 6

Re: Ciasto francuskie - na słodko i nie tylko

Post autor: asiulek »

Najczęściej robię świeży, masełko na patelnię, potem czosnek, potem szpinak, trochę przesmażam, dodaję sól, pieprz i odrobinę cukru i wyciskam trochę cytryny. Dosłownie 5 minut na ogniu, ja zamiast śmietanki daję trochę gorgonzoli albo ricotty. Przed wyłożeniem na ciasto studzę, na to surowy łosoś cienko pokrojony, zwijam w rulon i kroję 2 cm. Układam na blaszce takie ślimaki i smaruję roztrzepanym jajkiem i piekę :P
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 2303
Na forum od: 10 mar 2012 13:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Ciasto francuskie - na słodko i nie tylko

Post autor: danusia57 »

Teraz jest szpinak mrożony,to wrzucić go na patelnie i podsmażać,a zarazem pomału będzie się rozmrażał :?: a później robić w.g twojego przepisu :?:
Awatar użytkownika
asiulek
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Posty: 4514
Na forum od: 06 cze 2014 17:02
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 6

Re: Ciasto francuskie - na słodko i nie tylko

Post autor: asiulek »

Szpinak mrożony ja rozmrażam i odciskam trochę z wody :P
Awatar użytkownika
asiulek
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Posty: 4514
Na forum od: 06 cze 2014 17:02
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 6

Re: Ciasto francuskie - na słodko i nie tylko

Post autor: asiulek »

Ale smaczniejszy jest świeży, teraz w marketach można dostać, chodzi o to, żeby nie zrobić z niego takiej nieapetycznej brei. Ja używam też listków szpinaku do sałatek, pycha :serce:
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 2303
Na forum od: 10 mar 2012 13:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Ciasto francuskie - na słodko i nie tylko

Post autor: danusia57 »

Z dzieciństwa pamiętam taką właśnie breję :twisted: :twisted: i nie chętnie go jadłam,ale ostatnio córka zrobiła farsz do naleśników - szpinak+ser feta+czosnek,też wszystko smażone,było bardzo dobre :D
Wprowadzę twój przepis do mojej kuchni :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 20163
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0

Re: Ciasto francuskie - na słodko i nie tylko

Post autor: Felice »

asiulek pisze:Szpinak mrożony ja rozmrażam i odciskam trochę z wody :P
Wodę najlepiej odparować na patelni.Zresztą już jeżeli używam mrożonego to w tej postaci wrzucam na masło z czosnkiem na patelnię.
Awatar użytkownika
asiulek
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Posty: 4514
Na forum od: 06 cze 2014 17:02
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 6

Re: Ciasto francuskie - na słodko i nie tylko

Post autor: asiulek »

Felice :serce: każdy ma swój sposób na przygotowanie szpinaku :P , ważne żeby w efekcie był smaczny :D pozdrawiam :serce: :kwiat:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 24972
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Ciasto francuskie - na słodko i nie tylko

Post autor: Sloneczko »

Ale narobiłyście mi smaka tym ciastem francuskim :D
Przecież ja się odchudzam :evil:
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 2303
Na forum od: 10 mar 2012 13:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Ciasto francuskie - na słodko i nie tylko

Post autor: danusia57 »

Sloneczko pisze:Ale narobiłyście mi smaka tym ciastem francuskim :D
Przecież ja się odchudzam :evil:
Oj tam,oj tam :roll: ,to nie jest kaloryczne ;) ,a szpinak - same witaminy :lol: :lol:
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 2303
Na forum od: 10 mar 2012 13:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Ciasto francuskie - na słodko i nie tylko

Post autor: danusia57 »

Ananasy z puszki,osączam i osuszam na ręczniku.Ciasto francuskie kroję na paski,tak aby na plasterek ananasa,przypadały 4 paski.Każdy plasterek owijam tymi paskami tak, że powstaje 8 promieni sklejonych na środku.Kładę na papierze do pieczenia i piekę w temp 200st do zrumienienia ciasta.Smacznego :kwiat:
ODPOWIEDZ