dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych
: 05 maja 2016 18:09
Nie długo będą truskawki,czereśnie,jagody,morele,wiśnie i wiele innych owoców z których robimy rożne przetwory, wykorzystujemy je później do kanapek, naleśników, farsz do ciast itd.
DŻEM TRUSKAWKOWO-BANANOWY
1,2 kg truskawek
1 kg bananów (ok 6szt)
0,5 kg cukru
2 opakowania konfitur fix
Z truskawek usunąć szypułki,dokładnie je umyć i przełożyć do dużego garnka.Banany obrać ze skórek,pokroić w plastry i dodać do truskawek.Owoce zasypać cukrem i konfitur fixem. Dobrze wymieszać.Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia,mieszać drewnianą łyżką.Gotować ok 4 min(ciągle mieszam).
Słoiki wcześniej myję,suszę i wyprażam je w piekarniku.Gorącym dżemem napełniam słoiki,zakręcam i odwracam do góry dnem do wystudzenia
Dobry jest też dżem bez bananów
DŻEM TRUSKAWKOWO-BANANOWY
1,2 kg truskawek
1 kg bananów (ok 6szt)
0,5 kg cukru
2 opakowania konfitur fix
Z truskawek usunąć szypułki,dokładnie je umyć i przełożyć do dużego garnka.Banany obrać ze skórek,pokroić w plastry i dodać do truskawek.Owoce zasypać cukrem i konfitur fixem. Dobrze wymieszać.Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia,mieszać drewnianą łyżką.Gotować ok 4 min(ciągle mieszam).
Słoiki wcześniej myję,suszę i wyprażam je w piekarniku.Gorącym dżemem napełniam słoiki,zakręcam i odwracam do góry dnem do wystudzenia
Dobry jest też dżem bez bananów