Strona 1 z 6

dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych

: 05 maja 2016 18:09
autor: danusia57
Nie długo będą truskawki,czereśnie,jagody,morele,wiśnie i wiele innych owoców z których robimy rożne przetwory, wykorzystujemy je później do kanapek, naleśników, farsz do ciast itd.

DŻEM TRUSKAWKOWO-BANANOWY
1,2 kg truskawek
1 kg bananów (ok 6szt)
0,5 kg cukru
2 opakowania konfitur fix

Z truskawek usunąć szypułki,dokładnie je umyć i przełożyć do dużego garnka.Banany obrać ze skórek,pokroić w plastry i dodać do truskawek.Owoce zasypać cukrem i konfitur fixem. Dobrze wymieszać.Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia,mieszać drewnianą łyżką.Gotować ok 4 min(ciągle mieszam).
Słoiki wcześniej myję,suszę i wyprażam je w piekarniku.Gorącym dżemem napełniam słoiki,zakręcam i odwracam do góry dnem do wystudzenia :)
Dobry jest też dżem bez bananów :)

Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych

: 05 maja 2016 21:37
autor: Jasmina55
Danusiu,z bananami jeszcze nie robiłam.Już niedługo truskawki,u mnie już kwitną :D napewno taki zrobię.Będzie coś nowego i pysznego.

Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych

: 06 maja 2016 10:59
autor: danusia57
Jasminko :kwiat: , z jakich owoców robisz przetwory :?:

Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych

: 06 maja 2016 12:09
autor: Jasmina55
Danusiu :D przetwory robię z tych owoców ,które są do zagospodarowania :D
W zeszłym roku miałam urodzaj na dynie.:lol:

Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych

: 06 maja 2016 20:44
autor: danusia57
Bardzo lubię morele :serce: i żeby zatrzymać ich smak jak najdłużej robię dżem,jest pracochłonny ale jaki efekt :D

1 1/2 kg moreli
20 dag cukru
1 opakowanie żelfix 3:1

Morele myję,osuszam,kroje na pół i usuwam pestki.Kroję na drobne części,przekładam do garnka,zasypuję żelfixem, mieszam i odstawiam na 15 minut.Po tym czasie garnek stawiam na średni ogień i powoli doprowadzam do wrzenia,mieszam.Po zagotowaniu czekam 3-4 minuty i dodaję cukier.Ponownie doprowadzam do zagotowania,gotuję 3-4 minuty,zbieram szum.Gorące morele przekładam do przygotowanych słoików,zakręcam i odwracam do góry dnem do wystudzenia.Pycha :kwiat:

Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych

: 06 maja 2016 20:51
autor: Sloneczko

Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych

: 06 maja 2016 21:06
autor: danusia57
Słoneczko :kwiat: w twoim temacie były wszystkie przetwory z warzyw i owoców na zimę.

A w tym temacie są tylko przetwory z owoców sezonowych :D

Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych

: 22 maja 2016 20:34
autor: danusia57
DŻEM Z WIŚNI
1,2kg wiśni,
80 dag cukru,
1 opakowanie żelfix 3:1

Wiśnie opłukać,przebrać i wydrylować. Następnie zasypać cukrem,wymieszać i zostawić na całą noc żeby puściły sok(ja przykrywam szczelnie ściereczką). Następnego dnia wiśnie gotować na małym ogniu ok 5 minut,nast wsypać żelfix i jeszcze gotować na małym ogniu 3-4 minuty cały czas mieszając.Gorący dżem nakładam do słoików i odwracam do góry dnem do wystudzenia :kwiat:

Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych

: 22 maja 2016 20:43
autor: danusia57
POWIDŁA ŚLIWKOWE
1kg śliwek,
1 kg cukru

Śliwki umyć i usunąć pestki.Na dno garnka wlać trochę wody i przełożyć śliwki,gotować ok 10-15 minut.
Ugotowane śliwki smażyć na małym ogniu,mieszać łyżką drewnianą.Gdy zaczną gęstnieć,dodać cukier i dalej smażyć.
Ja nie lubię bardzo wysmażonych,to gorące nakładam do słoików,zakręcam i pasteryzuję ok 5 minut :kwiat:

Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych

: 22 maja 2016 20:48
autor: Felice
Danusiu,a ja robię z bardzo dojrzałych śliwek i nie używam cukru.