dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych
DŻEM TRUSKAWKOWO-BANANOWY
1,2 kg truskawek
1 kg bananów (ok 6szt)
0,5 kg cukru
2 opakowania konfitur fix
Z truskawek usunąć szypułki,dokładnie je umyć i przełożyć do dużego garnka.Banany obrać ze skórek,pokroić w plastry i dodać do truskawek.Owoce zasypać cukrem i konfitur fixem. Dobrze wymieszać.Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia,mieszać drewnianą łyżką.Gotować ok 4 min(ciągle mieszam).
Słoiki wcześniej myję,suszę i wyprażam je w piekarniku.Gorącym dżemem napełniam słoiki,zakręcam i odwracam do góry dnem do wystudzenia
Dobry jest też dżem bez bananów
- Jasmina55
- Super Kuracjusz
- Posty: 747
- Na forum od: 28 cze 2014 16:26
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 2
Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych
- Jasmina55
- Super Kuracjusz
- Posty: 747
- Na forum od: 28 cze 2014 16:26
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 2
Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych
W zeszłym roku miałam urodzaj na dynie.
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych
1 1/2 kg moreli
20 dag cukru
1 opakowanie żelfix 3:1
Morele myję,osuszam,kroje na pół i usuwam pestki.Kroję na drobne części,przekładam do garnka,zasypuję żelfixem, mieszam i odstawiam na 15 minut.Po tym czasie garnek stawiam na średni ogień i powoli doprowadzam do wrzenia,mieszam.Po zagotowaniu czekam 3-4 minuty i dodaję cukier.Ponownie doprowadzam do zagotowania,gotuję 3-4 minuty,zbieram szum.Gorące morele przekładam do przygotowanych słoików,zakręcam i odwracam do góry dnem do wystudzenia.Pycha
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24975
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych
http://forum.nasze-sanatorium.pl/viewto ... =29&t=9946
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych
A w tym temacie są tylko przetwory z owoców sezonowych
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych
1,2kg wiśni,
80 dag cukru,
1 opakowanie żelfix 3:1
Wiśnie opłukać,przebrać i wydrylować. Następnie zasypać cukrem,wymieszać i zostawić na całą noc żeby puściły sok(ja przykrywam szczelnie ściereczką). Następnego dnia wiśnie gotować na małym ogniu ok 5 minut,nast wsypać żelfix i jeszcze gotować na małym ogniu 3-4 minuty cały czas mieszając.Gorący dżem nakładam do słoików i odwracam do góry dnem do wystudzenia
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych
1kg śliwek,
1 kg cukru
Śliwki umyć i usunąć pestki.Na dno garnka wlać trochę wody i przełożyć śliwki,gotować ok 10-15 minut.
Ugotowane śliwki smażyć na małym ogniu,mieszać łyżką drewnianą.Gdy zaczną gęstnieć,dodać cukier i dalej smażyć.
Ja nie lubię bardzo wysmażonych,to gorące nakładam do słoików,zakręcam i pasteryzuję ok 5 minut
- Felice
- Przyjaciel forum
- Posty: 20193
- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0