Strona 2 z 6
Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych
: 22 maja 2016 20:57
autor: danusia57
a ile dni je smażysz
Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych
: 22 maja 2016 20:58
autor: Felice
Zależy jaki stopień wysmażenia chcę mieć.Do piernika długo,a tak to 2-3 dni.
Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych
: 22 maja 2016 21:00
autor: danusia57
masz jakieś przepisy na dżemy z truskawek,może z agrestem
Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych
: 22 maja 2016 21:28
autor: Felice
Mam taki jeszcze od mojej mamy.
Rozgotowuję agrest,potem przecieram go przez sito,dodaję cukier i smażę .Do tego wsypuję odszypułkowane truskawki i gotuję tak do próby talerzyka.
Proporcje tak mniej więcej kilo x kilo i 0,25 cukru.
Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych
: 06 cze 2016 12:54
autor: danusia57
Sezon truskawkowy zaczął się w mojej kuchni
Mrożę całe truskawki i robię dżemy
1kg truskawek,
1szkl cukru
1 żelfix 3:1
Ja robię dżem z 2kg truskawek(wszystko x2),wychodzi 8 małych słoiczków po dżemie.
Wrzucam do gara, umyte i bez szypułek truskawki,rozgniatam je tłuczkiem(do kartofli),mieszam z żelfixem i postępuje tak jak jest napisane na opakowaniu.Na końcu gorący dżem wkładam do słoiczków i odwracam do góry dnem,do wystudzenia.
Dodaję mniej cukru niż pisze na op żelfixa,bo nie lubię jak dżem jest bardzo słodki
Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych
: 06 cze 2016 13:02
autor: Bogutka5
Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych
: 06 cze 2016 21:01
autor: Celinka52
danusia57 pisze:Bardzo lubię morele
i żeby zatrzymać ich smak jak najdłużej robię dżem,jest pracochłonny ale jaki efekt
1 1/2 kg moreli
20 dag cukru
1 opakowanie żelfix 3:1
Morele myję,osuszam,kroje na pół i usuwam pestki.Kroję na drobne części,przekładam do garnka,zasypuję żelfixem, mieszam i odstawiam na 15 minut.Po tym czasie garnek stawiam na średni ogień i powoli doprowadzam do wrzenia,mieszam.Po zagotowaniu czekam 3-4 minuty i dodaję cukier.Ponownie doprowadzam do zagotowania,gotuję 3-4 minuty,zbieram szum.Gorące morele przekładam do przygotowanych słoików,zakręcam i odwracam do góry dnem do wystudzenia.Pycha
Danusia, masz rację, z moreli najpyszniejszy, mam swoje, więc tez tak robię. W taki sam sposób robie z czarnej porzeczki, do orzechowca niezbędny
Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych
: 06 cze 2016 21:09
autor: danusia57
Celinko,masz swoje przepisy na przetwory z owoców
interesują mnie mieszanki owoców
Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych
: 06 cze 2016 21:12
autor: Celinka52
danusia57 pisze:Celinko,masz swoje przepisy na przetwory z owoców
interesują mnie mieszanki owoców
Kochana, nie mam niestety- robię z truskawek, śliwek, wiśni, jak juz pisałam- z moreli i czarnej porzeczki najwięcej, ale.... ide na łatwiznę- dżemfix gelfix i gotowe
Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych
: 07 cze 2016 13:07
autor: danusia57