Strona 5 z 6

Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych

: 19 lip 2016 17:11
autor: danusia57
Konfitura z jabłek
2,5 kg jabłek,
cynamon,
laska wanilii,
sok z jednej cytryny,
1/2 kg cukru
Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić na cienkie plastry i wrzucić do gara.Podlać małą ilością wody i skropić sokiem z cytryny.Smażyć aż zmiękną i odparuje sok.Następnie dodać cukier,cynamon i wanilię.Jeżeli jabłka są kwaśne można dodać więcej cukru.Smażymy jeszcze przez 5 minut,wkładamy gorące do słoików i pasteryzujemy ok 10 minut.Smacznego :kwiat:

II przepis konfitury z jabłek
Wszystko robię jak w przepisie powyżej,tylko po: smażeniu 5 minut,zdejmuję z ognia mieszam z 5 dkg płynnego miodu, nakładam do słoików i pasteryzuję.Smacznego :kwiat:

Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych

: 19 lip 2016 18:14
autor: Sloneczko
Danusiu :kwiat: ja również tak robię jak ty :D
A dzisiaj robiłam dżem wiśniowy....na oko ;) :lol: jak co roku :D

Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych

: 24 sie 2016 23:12
autor: asia13
Dziewczyny a co robicie z brzoskwiń :) Dajcie jakies przepisy ;)

Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych

: 25 sie 2016 18:02
autor: Celinka52
asia13 pisze:Dziewczyny a co robicie z brzoskwiń :) Dajcie jakies przepisy ;)
Asiu, mam brzoskwiie, wic robię z nich dżemy. Tylko ja- przyznaje zw wstydem - idę na ,, łatwiznę ,, i robię je z dżemfixem, gelfixem. ale są smaczne i trzymaja sie bardzo dobrze, nie wiem, jak długo, bo szybko ,, schodzą,, ale zawsze wychodzą :kwiat:

Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych

: 25 sie 2016 20:33
autor: Felice
A ja robię takie w typie galaretki ,miksuję i wysmażam.Świetne potem do ciast,naleśników czy innych deserów.

Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych

: 26 sie 2016 20:45
autor: Sloneczko
No i narobiłam dżemików z aronii z jabłuszkami :D
I do smażących się owocków cukru ile kto lubi ;)
A później w słoiczki gorące i do góry nogami aż wystygnie :D
Pychota :D

Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych

: 21 paź 2017 12:42
autor: smuga
Był spacerek jesiennym barwnym lasem z ...efektem ;) czyli cały kosz jarzębiny . W pierwszej kolejności walczę z dżemem .Naszykowane owoce w proporcjach 1 kg owoców jarzębiny , 1 kg cukru ,1/2 kg jabłek , woda . Owoce jarzębiny umieszczam w garnku, zalewam wodą( by tylko lekko zakryła ) i gotuję. Następnie wsypuję cukier i dalej gotuję, co jakiś czas mieszam, po odparowaniu wody dodaję do niej jabłka i dalej smażę aż pięknie zgęstnieje . Gorący do wyparzonych słoiczków zakręcam i na półeczkę :D Część jarzębinki oczyszczonej i umytej po obsuszeniu do woreczków i do zamrażarki . Poleżą z tydzień i zabierzemy się za naleweczkę . Troszkę tych nalewek się wypije w zimowe wieczorki więc musi być coś ;) leczniczego :lol: :lol: bo jarzębinka dobrze regeneruje wątrobę :roll: :lol: :lol:

Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych

: 22 sie 2023 23:20
autor: lawenda
Konfitura z gruszek.

2-2,5 kg gruszek
łaska wanilii, lub cukier waniliowy
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
sok z 1 cytryny (jeśli mała to 1,5 sztuki)

Gruszki obrać, pokroić w drobną kosteczkę, gotować na małym ogniu, po godzinie dodać sok z cytryny, laskę wanilii, cynamon, imbir i smażyć jeszcze godzinkę od czasu do czasu mieszając. Gotową konfiturę włożyć do gorących, wyprażonych w piekarniku słoików, (temp. 100 °C) zakręcić, odwrócić do góry dnem, odstawić i zaczekać aż wystygną.

Smacznego. :)

Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych

: 27 sie 2023 11:14
autor: Princi
Nigdy nie robiłam konfitury z gruszek, zawsze były na wytrawnie. Chyba pora zmienić przyzwyczajenia ;) Lawendo dziękuję i na pewno skorzystam :)

Re: dżemy,konfitury i inne przetwory z owoców sezonowych

: 30 sie 2023 17:58
autor: lawenda
A ja z kolei nigdy nie robiłam gruszek na wytrawnie, więc poproszę przepis. :)

Konfitura z gruszek jest pyszna, choć jak dla mnie odrobinę za słodka, pomimo że nie dodałam grama cukru. Ostatnio do smażenia dorzuciłam kilka goździków, które na koniec duszenia wyjęłam.
Osobiście nie dodaję cukru, ani żadnych żelfiksów do konfitur i powideł. Wiadomo trzeba trochę dłużej posmażyć i z porzeczek, czy wiśni wychodzą trochę kwaśne, ale takie lubimy. :) ;)