Wrzućmy coś na ruszt i do kociołka...
: 05 sie 2016 11:17
Mamy półmetek sezonu ogrodowego dogadzania sobie mięsiwem odymionym i innymi cudami, jakie człek potrafi położyć na ruszcie zawieszonym nad ogniem lub żarem...
Osmolona kiełbasa trzymana nad ogniskiem to przeszłość, tak samo jak śląska i karkówka w tradycyjnej postaci...
Od pewnego czasu grill czyli ruszt i płyta żeliwna, towarzyszą nam podczas biesiad i spotkań na łonie natury.
Jest też kociołek! Coś dla cierpliwych o zacięciu smakosza...
Oczywiście wspomniana śląska i karkówa to dania proste i szybkie... nie wymagające specjalnego talentu.
Chciałbym w tym miejscu zebrać pomysły i przepisy na dania z rusztu, płyty i kociołka dla koneserów, którymi można zaimponować znajomym... no i sobie
Co o tym sądzicie...
Na początek taki przepis...
... na dno kociołka troszeczkę oliwy i małe porcje posolonego, otoczonego maką kurczaka i cebula w kostkę oraz trochę zioła...
Smażymy na rumiano. Dodajemy podsmażone osobno pieczarki i dalej smażymy... próbując już kurczaczka...
Potem bulion, pieprz, sól... Dusimy!... próbując
...należy pamiętać by dać dwie-trzy porcje kurczaka więcej bo zabraknie pod koniec
Bulion się zredukował, kurczaczek miękki (próbujemy )
Teraz tylko śmietanka, zioła, pieprz i sól do smaku...
Zapach wyborny, apetyt zaostrzony...
No to jemy
Przygotowanie troszeczkę trwa i poza kuchmistrzem goście mogą się troszeczkę nudzić...
Podlewamy im piwkiem, whyski, winkiem... bo...
należy pamiętać by nie spożywać kurczaka na pusty żołądek...
Smacznego
Osmolona kiełbasa trzymana nad ogniskiem to przeszłość, tak samo jak śląska i karkówka w tradycyjnej postaci...
Od pewnego czasu grill czyli ruszt i płyta żeliwna, towarzyszą nam podczas biesiad i spotkań na łonie natury.
Jest też kociołek! Coś dla cierpliwych o zacięciu smakosza...
Oczywiście wspomniana śląska i karkówa to dania proste i szybkie... nie wymagające specjalnego talentu.
Chciałbym w tym miejscu zebrać pomysły i przepisy na dania z rusztu, płyty i kociołka dla koneserów, którymi można zaimponować znajomym... no i sobie
Co o tym sądzicie...
Na początek taki przepis...
... na dno kociołka troszeczkę oliwy i małe porcje posolonego, otoczonego maką kurczaka i cebula w kostkę oraz trochę zioła...
Smażymy na rumiano. Dodajemy podsmażone osobno pieczarki i dalej smażymy... próbując już kurczaczka...
Potem bulion, pieprz, sól... Dusimy!... próbując
...należy pamiętać by dać dwie-trzy porcje kurczaka więcej bo zabraknie pod koniec
Bulion się zredukował, kurczaczek miękki (próbujemy )
Teraz tylko śmietanka, zioła, pieprz i sól do smaku...
Zapach wyborny, apetyt zaostrzony...
No to jemy
Przygotowanie troszeczkę trwa i poza kuchmistrzem goście mogą się troszeczkę nudzić...
Podlewamy im piwkiem, whyski, winkiem... bo...
należy pamiętać by nie spożywać kurczaka na pusty żołądek...
Smacznego