Strona 1 z 1

Smaczne- danie sezonowe

: 21 sie 2016 17:07
autor: VVENUS
LECZO z cukinii
Mój sprawdzony od lat przepis :
SKŁADNIKI
-średnia cukinia
-3 papryki
-2 cebule
-30 dag kiełbasy np. wiejskiej
-60 dag pomidorów lub 2 puszki konserwowych pomidorów
-ząbek czosnku
-zielenina
-przyprawy

Na małej ilości oleju podsmażam partiami cukinię pokrojoną w plasterki-ósemki ( ze skórą, chyba ,że ma bardzo grubą skórę to obieram)
i przekładam do garnka. Pomidory bez skóry ścieram na grubej tarce i wlewam do cukinii.
następnie lekko podsmażam na patelni paprykę, cebulę i smażę kiełbasę .wszystko wrzucamy do jednego garnka i gotujemy koło pół godz na wolnym ogniu, dodając 1 kostkę knorra i ząbek czosnku.( nie podlewam wodą,sam sok z pomidorów wystarczy)
Doprawiam solą, pieprzem ,papryką. troszkę wegety dodaje smaku,ale nie każdy ją stosuje.
Po odstawieniu z ognia wrzucam garść zieleniny i mieszam.

Podaję z chlebem lub jako danie obiadowe z ryżem.
SMACZNEGO :kwiat:

Re: Smaczne- danie sezonowe

: 29 sie 2016 15:02
autor: Ewusia
VVENUS, często robię leczo z cukinii, jest pyszne.
A to mój przepis na danie sezonowe:

MAKARON Z GRZYBAMI
1. Gotuję al dente dowolny makaron, najlepiej grubsze formy.
2. Sos z grzybami: oczyszczone i pokrojone (dość grubo, żeby można było rozpoznać grzybka) grzyby podduszam na maśle, dodaję startą na grubej tarce marchew i korzeń pietruszki (choć niekoniecznie), solę i pieprzę do smaku, na koniec duszenia zaprawiam śmietaną, wyłączam gaz i dorzucam garść zieleniny.
3. Wszystko razem mieszam -PALCE LIZAĆ! POLECAM

Re: Smaczne- danie sezonowe

: 01 gru 2016 15:45
autor: VVENUS
/Schab do chleba/
Może być na święta :-)

Do 3 litrowego garnka wlałam 2 litry wody. Wsypałam 3 łyżki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżkę kminku. Dodałam łyżke musztardy, garść majeranku, kilka kulek ziela angielskiego, parę liści laurowych - wymieszałam. Do roztworu wlożyłam kilogramowy kawałek schabu i obraną cebulę pokrojoną na cztery. Garnek postawiłam na duży gaz. Gdy woda się zagotowała zmniejszyłam płomień do minimum. Gotowałam 15 minut. Wyłączyłam gaz. Pozostawiłam do calkowitego wystygnięcia. Po 4 godzinach zagotowałam ponownie i gotowałam drugi raz 15 minut. Wyłączyłam gaz a do gorącego wywaru przecisnęłam przez praske 2 ząbki czosnku - zamieszałam. Garnek przykryłam pokrywką i zostawiłam na kolejne 4 h. Po 4 godzinach wyjełam schab z wywaru, osuszyłam ręcznikiem papierowym, schłodziłam.

Podobno pycha. Koleżanka robiła ja wkrótce wypróbuję..:-)

Re: Smaczne- danie sezonowe

: 03 gru 2016 09:25
autor: Princi
Nie wiem Venus czy to akurat danie sezonowe .......ale ja schabik gotuję odrobinkę inaczej :)
1kg schabu nacieram ulubionymi przyprawami i odstawiam pod przykryciem w chłodne miejsce na noc ( może to być lodówka ).
Do garnka nalewam tyle zimnej wody żeby przykryła schab. Ale najpierw dodaję do wody 2 łyżki majonezu i dokładnie mieszam. Dopiero wtedy wkładam mięsko i zapalam pod garnkiem gaz. Od zawrzenia wody gotuję ok.15 min. na małym ogniu,potem wyłączam i odstawiam na noc w chłodne miejsce.
Drugiego dnia powtarzam rytuał. Znów odstawiam na noc nie wyciągając mięska z wody. Trzeciego dnia wyciągam schabik,osuszam ręcznikiem papierowym i jest gotowy do jedzenia . Smacznego :)

Re: Smaczne- danie sezonowe

: 03 gru 2016 13:50
autor: forumowicz
Robię bardzo podobnie schabik, tym razem 15 minut mi pyrkało w garnku i tylko raz , właśnie spróbowałam - jest bardzo dobry :D

Re: Smaczne- danie sezonowe

: 03 gru 2016 14:35
autor: VVENUS
Wiem dziewczyny,że to niezbyt sezonowe chyba, że sezon na święta :lol:
Ale ważne , że taka wymiana jak schabik przyrządzamy się teraz przyda.
Dzięki że dzielicie się doświadczeniami :D :kwiat:

Re: Smaczne- danie sezonowe

: 05 lip 2017 19:02
autor: lula89
Moim zdaniem najlepiej teraz sprawdzi się ogórkowa, pomidorowa i grzybowa. Do tego wiele ciast z owocami i deserów.

Re: Smaczne- danie sezonowe

: 12 sie 2017 15:29
autor: VVENUS
BÓB Z MAKARONEM I KIEŁBASĄ
SKŁADNIKI
- bób 1 kg
- makaron np muszelki 0,25kg
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- kiełbaski wiejskiej 0.25 kg
- jedna papryczka chili
przyprawy: sól, pieprz, (wegeta) majeranek

Osobno gotujemy bób (jak młody może być ze skóra) osobno makaron i odcedzamy .
Smażymy kiełbasę z cebulą, chili( może być suszone) czosnek na oleju i przyprawiamy.
Łączymy w garnku bób ze smażonką wszystko, mieszamy i krótko dusimy i ma końcu łączymy z makaronem.
Wersja bez makaronu może być z pieczywem.