Ja pichcę na smak i wygląd .... zazwyczaj zbieram pochwałyPichcenie "na Franka oko" nie zawsze wychodzi na dobre
Dynia - dania różne - przepisy i porady
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
- Felice
- Przyjaciel forum
- Posty: 20164
- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Dynia - dania różne - przepisy i porady
- jacky6
- Przyjaciel forum
- Posty: 7130
- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 5
Dynia - dania różne - przepisy i porady
Nie wątpię - o czym świadczą wpisy na FB...Felice pisze: Ja pichcę na smak i wygląd .... zazwyczaj zbieram pochwały
Tym nie mniej ...
[ obrazek zewnętrzny ]
Zapodaję kolejny przepis i póki co / do teraz ostatni...
Jak otrzymam nowy to się pochwalę
- jacky6
- Przyjaciel forum
- Posty: 7130
- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 5
Dynia - dania różne - przepisy i porady
a także receptura autorstwa mojej dobrej znajomej z FB za łaskawym zezwoleniem ...
[ obrazek zewnętrzny ]
lada godzina zostanie wypróbowana ...
-
- Super Kuracjusz
- Posty: 753
- Na forum od: 04 mar 2016 22:18
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Dynia - dania różne - przepisy i porady
Przygotowuję ją z małej, ciemnopomaranczowej dyni hokaido. Te że zdjecia- duże i jasne są wg mnie dużo mniej smaczne i mdłe.
Dynię kroję w kostkę, przesmazam na patelni z 3 cebulami, czosnkiem, kawałkiem świeżego imbiru i dużym ziemniakiem pokrojonym w kostkę. Gdy dynia zmieni kolor przerzucam to wszystko do garnka i zalewam bulionem warzywnym. Wcześniej z bulionu odkladam sobie 1 marchewkę. Bulion oczywiscie ma byc domowy, zadne kostki , przygotowanie to chwila Po pół godzinie dolewam szklankę soku pomarańczowego. Gdy warzywa w bulionie ugotują się dodaję odłożoną marchew wszystko blenduję, przyprawiam. Podaję z kleksem śmietany i uprazonymi pestkami dyni.
Polecam zupka jest pyszna, zdrowa i rozgrzewająca:)
-
- Super Kuracjusz
- Posty: 753
- Na forum od: 04 mar 2016 22:18
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Dynia - dania różne - przepisy i porady
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Dynia - dania różne - przepisy i porady
No i zadnych zup kremów bo nikt u mnie tego nie zje
Warzywa: seler, por, marchew, pietruszka korzeń, ziemniaki kroję w talarki rożnej wielkości
Moi synowie mówią, ze im grubiej tym smaczniej
No oczywiście gotuję warzywka na skrzydełkach z kurczaka. Ja tak lubię najbardziej
W zależności kto tą zupkę będzie jadł dodaję curry albo kurkumy.
Moja mama nie może z curry bo dla niej jest za ostra.
Są to przyprawy, które nadają potrawie piękny, żółto - pomarańczowy kolor
oraz aromatyczny i ciepły smak z nutką leciutkiej goryczy. Curry jest ostra
gdyż zawiera suszoną ostra paprykę.
W międzyczasie na patelni smażę na masełku jedną drobno pokrojoną cebulkę
i jak sie zeszkli dodaje duuuuuużo dyni pokrojonej w kostkę. Z tego zrobi się
taka papka, którą dodaję na koniec gotowania się zupki jarzynowej.
Gdy wszystko jest miękkie dodaję soku z cytryny do smaku( u mnie lubią kwaskową)
i zaprawiam całym pojemniczkiem śmietany 18%.
Noooo oczywiście trzeba to posolić i popieprzyć
Smacznego
Re: Dynia - dania różne - przepisy i porady
- Maryann
- Super Kuracjusz
- Posty: 6774
- Na forum od: 21 kwie 2017 17:42
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 4
Re: Dynia - dania różne - przepisy i porady
Składniki:
480 g mąki pszennej,
4 duże jajka
230 g cukru
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
250 g masła
350 ml musu z dyni z cynamonem
cukier puder do posypania po wierzchu.
Jajka utrzeć z cukrem i masłem na gładką masę (mikserem),dodać mąkę, proszek,cukier waniliowy, następnie wlać mus z dyni. Piec około godziny w temp. 160 stopni (zależy od piekarnka,... sprawdzać patyczkiem. Posypać cukrem pudrem.
Ja piekę w keksówce, ale można też w formie babkowej.