Strona 1 z 1

Ksylitol

: 12 cze 2018 14:28
autor: andrzej1955
Witam,zapewne znany jest ten zamiennik cukru-ciekaw jestem czy ktoś go używa i z jakim skutkiem,Pozdrawiam-Nieustająco Cennego Zdrówka Życząc :)

Re: Ksylitol

: 12 cze 2018 16:48
autor: lawenda
Witaj Andrzeju. :kwiat:

Ksylitolu używałam kilka lat temu, chcąc najpierw ograniczyć, a potem wyeliminować biały cukier. Jak dla mnie w smaku niema żadnej różnicy. Niektórzy twierdzą, że jest bardziej słodki. Pozostawia jedynie dziwny posmak w cieście (bo do ciasta też go używałam). Z tego co pamiętam to ma chyba niższy IG niż cukier, więc bardziej polecany dla diabetyków. Jeśli zdecydujesz się na zakup ksylitolu to zwróć uwagę na to z czego jest wyprodukowany. Prawdziwy ksylitol jest z brzozy, a ten już 'unowocześniony' z kukurydzy. No i nie wiadomo co wtedy gorsze, biały cukier, czy ksylitol wyprodukowany z modyfikowanej kukurydzy. :?

Pozdrawiam i życzę skutecznej zamiany. :kwiat:

Re: Ksylitol

: 12 cze 2018 18:52
autor: andrzej1955
Dziękuję Lawenda za informację i pocieszenie ;) z tą kukurydzą-być może modyfikowaną-trzeba się rozglądnąć za brzozowym,Pozdrawiam :kwiat:

Re: Ksylitol

: 12 cze 2018 19:37
autor: Adela
Andrzeju :kwiat: używam od dłuższego czasu.
Trzeba zwrócić uwagę na dwie rzeczy: 1.koniecznie sprawdzić czy oryginalny brzozowy,
2.zacząć od 1 łyżeczki bo zanim się organizm przyzwyczai to hmm...czyści :?
Ma nieduży IG więc wskazany dla diabetyków oraz osób ze skłonnością do grzybic /pono grzyby na tym nie rosną\.

Re: Ksylitol

: 12 cze 2018 21:56
autor: andrzej1955
Dziękuję Ada :kwiat: nie mam zamiaru hodować grzybów i spróbuję łagodnie przejść do normalności ;) Pozdrawiam :kwiat:

Re: Ksylitol

: 12 cze 2018 22:02
autor: Slodziak_2
Witam

Używam. Od kilku lat. Tak naprawdę nie jest polecane stosowanie większej ilości ksylitolu dziennie. Organizm musi się do niego przyzwyczaić - jak to już było opisane, ma działanie grzybobójcze - niszczy także drożdżaki. Z tego względu polecany jest w przypadku kandydozy.
W smaku ja określam jako "wodnisty" ;) W przeciwieństwie do innych rodzajów cukrów - nie zakwasza a wręcz przeciwnie. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia - jeśli Szwecja / Norwegia - wysokie prawdopodobieństwo, że będzie brzozowy, jeśli chiny.... :lol:

Jeśli ktoś poszukuje zamiennika cukru - polecam stewię - można sobie hodować "cukierniczkę" na parapecie i dosładzać życie świeżym listkiem - w miarę potrzeb. Bardzo oryginalnie smakują sałatki na słodko :D

Innym - bardzo zdrowym i bardziej odpowiednim np. dla cukrzyków cukrem jest inulina. Ma bardzo dobry wpływ na florę bakteryjną jelit i praktycznie nie jest wykorzystywana insulina do jej "przetwarzania" więc jako tako nie podnosi poziomu cukru we krwi. Bardzo ciekawym warzywem zawierającym inulinę jest topinambur (słonecznik bulwiasty). Większość ludzi miała z nim do czynienia tylko o tym nie wie :D
Jest to warzywo, które może jeść bez ograniczeń diabetyk. Smaczne w postaci surówek jak i np. frytek ;) Bardzo często jadam w postaci puree pół na pół z ziemniakami. Da się z tego zrobić wszystko to, co z ziemniaka i to co z marchewki ;)

Pozdrawiam

Re: Ksylitol

: 13 cze 2018 14:49
autor: andrzej1955
Bardzo Dziękuję Wszystkim za wszystkie podpowiedzi i rady :)