Witam
Używam. Od kilku lat. Tak naprawdę nie jest polecane stosowanie większej ilości ksylitolu dziennie. Organizm musi się do niego przyzwyczaić - jak to już było opisane, ma działanie grzybobójcze - niszczy także drożdżaki. Z tego względu polecany jest w przypadku kandydozy.
W smaku ja określam jako "wodnisty"
W przeciwieństwie do innych rodzajów cukrów - nie zakwasza a wręcz przeciwnie. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia - jeśli Szwecja / Norwegia - wysokie prawdopodobieństwo, że będzie brzozowy, jeśli chiny....
Jeśli ktoś poszukuje zamiennika cukru - polecam stewię - można sobie hodować "cukierniczkę" na parapecie i dosładzać życie świeżym listkiem - w miarę potrzeb. Bardzo oryginalnie smakują sałatki na słodko
Innym - bardzo zdrowym i bardziej odpowiednim np. dla cukrzyków cukrem jest inulina. Ma bardzo dobry wpływ na florę bakteryjną jelit i praktycznie nie jest wykorzystywana insulina do jej "przetwarzania" więc jako tako nie podnosi poziomu cukru we krwi. Bardzo ciekawym warzywem zawierającym inulinę jest topinambur (słonecznik bulwiasty). Większość ludzi miała z nim do czynienia tylko o tym nie wie
Jest to warzywo, które może jeść bez ograniczeń diabetyk. Smaczne w postaci surówek jak i np. frytek
Bardzo często jadam w postaci puree pół na pół z ziemniakami. Da się z tego zrobić wszystko to, co z ziemniaka i to co z marchewki
Pozdrawiam