Strona 20 z 21

Re: Przetwory na zimę i nie tylko .......

: 18 cze 2016 05:51
autor: Basia71
Niestety to nie sól... używam nie jodowanej . :( Korniszone zawsze wychodzą co do jednego słoika a kiszone to się boję robić ... Również z moich z działki nie wychodzą jak należy .

Re: Przetwory na zimę i nie tylko .......

: 18 cze 2016 12:11
autor: Adela
To ja już nie wiem :? współczuję.

Re: Przetwory na zimę i nie tylko .......

: 18 cze 2016 14:18
autor: lawenda
Być może za dużo nawozu w ogórkach, albo zbyt dużo chloru w wodzie (jeśli z wodociągu). A zbyt wysoka temperatura kiedy się kiszą też szkodzi.

Re: Przetwory na zimę i nie tylko .......

: 18 cze 2016 14:32
autor: Zbigniew- I
Teraz jest czas kwitnienia czarnego bzu, polecam syrop o niespotykanym, zachwycającym smaku.
SYROP Z KWIATU CZARNEGO BZU
18 dag (15-20 sztuk średniej wielkości kwiatostanów czarnego bzu oczywiście z terenu ekologicznie czystego)
1 l wody
1 kg cukru
1 cytryna - wyszorowana i sparzona - pokrojona razem ze skórką
1 łyżeczka kwasku cytrynowego (niekoniecznie)
Zagotować wodę z cukrem, kwaskiem cytr. i cytryną - wystudzić,
Dać do tego kwiaty bzu zerwane w suchy słoneczny dzień, bez ogonków, NIE PŁUKAĆ gdyż najwięcej cennych składników znajduje się w pyłku.
Zostawić na 48 godz. Po tym czasie zlać sok, przelać do słoików i zapasteryzować lub zagotować i wlewać do słoików ,zamknąć i odwracać do góry dnem.

Bardzo dobre w zimie na przeziębienia. Z podanych proporcji wychodzi ok. 9 małych słoiczków syropu. Smacznego!

NALEWKA Z KWIATU CZARNEGO BZU
0,8 l syropu z kwiatu czarnego bzu (wersja mniej słodka-0,5 l)
1 l spirytusu
Około 0,8 l wody demineralizowanej (wersja mniej słodka-1,15 l)
Wychodzi 2,5 litra. Po zmieszaniu zmniejsza się objętość. Odstawić na kilka godzin , im dłużej tym lepiej. Można też spożyć bezpośrednio po zmieszaniu, lecz wówczas nie ma pełnego bukietu zapachu i smaku. Ilość syropu i wody dobieramy indywidualnie. Jeśli chcemy mieć nalewkę mniej słodką zmniejszamy ilość syropu, a zwiększamy ilość wody.
Syrop podany z wodą jest doskonałym napojem przy obiedzie, zachwyca smakiem i aromatem i nikt nie może zgadnąć, co to jest.

Re: Przetwory na zimę i nie tylko .......

: 19 cze 2016 20:54
autor: Celinka52
Basia71 pisze:Niestety to nie sól... używam nie jodowanej . :( Korniszone zawsze wychodzą co do jednego słoika a kiszone to się boję robić ... Również z moich z działki nie wychodzą jak należy .
Basiu, mialam przez wiele lat taka sytuację, jak twoja, nie wychodziły i już, mimo, ze róznie próbowałam- zalewałam wodą przegotowana goracą, wodą przegotowana zimna, woda zimną nieprzegotowaną, nic to nie dawało, nie nadawały sie do spozycia. Od kilku lat mam przepis od koleżanki i zawsze są dobre, pod warunkiem, ze są z pewnego żródła- przeazotowane zawsze zgniją. Robie je tak : łyzka soli na litr wody- zimna nieprzegotowana, lecz ja filtruję w czajniku z filtrem. dodatki- wazne: koper, ząbek czosnku, lisć wiśni, liść porzeczki czarnej, laseczka chrzanu. ale w ubiegłym roku kolezanka poradziła mi, by dodac jeszcze liśc orzecha wloskiego i kawałek liścia chrzanu. Zrobilam tak i ogórki były jeszcze lepsze- bardzo, bardzo twarde i chrupiące jak nigdy. Polecam ten przepis.

Re: Przetwory na zimę i nie tylko .......

: 23 cze 2016 21:30
autor: Sloneczko
Nastał czas na robienie ogórków małosolnych ;)
Kupiłam dwa kilo i zakisiłam w słoju .
Na sobotę na działeczkę będą jak w sam raz :D

Re: Przetwory na zimę i nie tylko .......

: 24 cze 2016 19:07
autor: wiozi
Pamiętajcie o tym, że zawsze do ogórków na zimę dajemy sól grubą, niejodowaną oraz czosnek polski - z solą drobną można robić ogórki na szybkie spożycie czyli małosolne, które zawsze zalewam wrzątkiem, obcinam końcówki z obydwu stron i za 2 dni są do jedzenia.

Re: Przetwory na zimę i nie tylko .......

: 11 lip 2016 06:50
autor: Sloneczko
Mam dużo malin....co można z nich zrobić oprócz soków, wina i dżemów :?:

Re: Przetwory na zimę i nie tylko .......

: 11 lip 2016 08:34
autor: rybka
Ja zamrażam :D ...na przeszkodzie stanąć może tylko brak miejsca w lodówce ;) :lol: :lol:

Re: Przetwory na zimę i nie tylko .......

: 11 lip 2016 17:48
autor: Felice
Sloneczko pisze:Mam dużo malin....co można z nich zrobić oprócz soków, wina i dżemów :?:
Nalewkę,nie ma to jak dobra malinówka w chłodne zimowe wieczory.